FinancialTimes: Rusia acumulează avioane la granița cu Ucraina, spun serviciile de informații occidentale

14 Feb 2023
FinancialTimes: Rusia acumulează avioane la granița cu Ucraina, spun serviciile de  informații occidentale

Serviciile de informații occidentale arată că Rusia acumulează avioane la granița cu Ucraina, un indiciu că Moscova și-ar putea folosi avioanele și elicopterele în război pentru a sprijini o ofensivă terestră în dificultate, scrie Financial Times.

Teama de un război aerian în Ucraina i-a determinat pe aliați să acorde prioritate transporturilor rapide de elemente de apărare aeriană și muniție de artilerie la Kiev, au spus oficialii occidentali, pentru a răspunde schimbării de abordare a Moscovei, pe măsură ce războiul de aproape un an intră într-o nouă fază.

Informațiile împărtășite între aliații NATO arată că Rusia acumulează avioane cu aripi fixe și rotative la granița cu Ucraina, potrivit a doi oficiali.

În întâlnirile de marți cu țările aliate care sprijină Ucraina, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat amenințarea fortelor aeriene semnificative rămase din Rusia.

„A fost foarte clar că avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă și că au niște nevoi destul de specifice”, a spus un oficial înalt al administrației americane.

„Forțele terestre rusești sunt destul de epuizate, așa că este cel mai bun indiciu că vor transforma asta într-o luptă aeriană. Dacă ucrainenii vor supravieţui . . . trebuie să aibă cât mai multe capacităţi de apărare aeriană şi cât mai multă muniţie . . . pe cât posibil”, a adăugat oficialul.

Încă din primele săptămâni de război, după invazia pe scară largă a președintelui Vladimir Putin din 24 februarie anul trecut, Rusia și-a folosit cu moderație forțele aeriene considerabile, bazându-se în schimb pe rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și trupe terestre.

Analiștii occidentali au speculat că acest lucru s-ar fi putut datora unei temeri la Moscova că sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei ar reprezenta o amenințare pentru aeronavele rusești sau pentru că flota sa era în stare proastă.

Dar evaluările serviciilor de informații indică faptul că forțele aeriene ale Rusiei sunt „de fapt destul de conservate”, a spus un diplomat înalt NATO.

„Peste 80% probabil sunt sigure și disponibile. . . Așa că ne așteptăm să se pregătească să lanseze o campanie aeriană și au încercat să [dezactiveze] apărarea antiaeriană ucraineană prin atacuri”, a spus diplomatul.

Avertismentul vine în timp ce aproximativ 50 de aliați occidentali au folosit marți o întâlnire la sediul NATO pentru a prezenta angajamente suplimentare privind echipamentul militar pentru Ucraina. Se așteaptă ca SUA să anunțe un alt pachet de asistență în cursul acestei săptămâni, care va include în principal apărare antiaeriană și muniție.

Oficialii ucraineni și NATO au avertizat în ultimele zile cu privire la deficitul de muniții , capitalele occidentale fiind tot mai preocupate de efectul tensionate ale lanțurilor de aprovizionare în domeniul apărării și scăderea stocurilor interne.

Aceste nevoi imediate au depășit cererile pe termen lung de materiale, cum ar fi avioane de luptă sau transporturi mai rapide de tancuri de luptă occidentale, au spus oficialii, având în vedere noua ofensivă a Rusiei, despre care NATO a spus luni că a început deja.

Ucraina ne spune că are cu adevărat nevoie de muniție și capacități suplimentare de apărare aeriană”, a spus un oficial occidental.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că producătorul de arme Rheinmetall va relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard, ca parte a noii eforturi de sprijinire a Kievului.

Tancul Gepard, pe care armata germană l-a dezafectat în 2010, s-a dovedit a fi o armă eficientă pentru armata ucraineană pentru a doborî drone și rachete cu zbor la mica înălțime. Dar muniția s-a epuizat, iar un efort recent al Berlinului de a convinge Elveția și Brazilia să o reînnoiască din propriile stocuri s-a încheiat cu un eșec.

„Vom începe rapid propria noastră producție de muniție Gepard la Rheinmetall”, a spus Pistorius. „Sunt foarte fericit că am putut garanta livrarea acestei părți importante a apărării aeriene.”

În timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskya reaprins săptămâna trecută o dezbatere între aliați cu privire la trimiterea sau nu a avioanelor de luptă, un oficial american a spus că acestea sunt mai puțin importante decât muniția pe termen scurt, deoarece Ucraina caută să mențină un avantaj.

„Acum trebuie să ne concentrăm pe capacitatea Ucrainei de a apăra cerul și o vor face prin artilerie de apărare aeriană, echipată cu muniția adecvată. Avioanele de vânătoare nu sunt și nu vor fi la fel de capabile împotriva forțelor aeriene ruse ca un sistem integrat de apărare aeriană”, a spus un oficial american.

Deși marți nu erau așteptate decizii, problema aprovizionării cu avioane de luptă urma să fie discutată, au spus două persoane informate despre pregătiri. Președintele Joe Biden a spus că SUA nu vor trimite avioane F-16, dar oficialii americani admit că este posibil să ofere Ucrainei o putere aeriană mai sofisticată pe măsură ce războiul se prelungește – sau cel puțin să dea undă verde transferului de F-16 de la alte țări.

Întâlnirea aliaților ar putea include și discuții despre un număr mai mare de contracte mai directe între Kiev și companiile de apărare occidentale, intermediate și finanțate de țările aliate, au spus doi oficiali. Acest lucru ar eficientiza fluxul de aprovizionare de la linia de producție la desfășurare, recunoscând, de asemenea, că armatele occidentale au mai puțin de oferit din rezervele lor.

Ucraina și Rusia sunt angajate în lupte aprige în jurul orașului Bakhmut din estul Ucrainei, despre care oficialii americani cred că ar putea cădea în mainile Moscovei în această săptămână.

Orașul are o importanță strategică mică dar pierderea lui ar fi o lovitură simbolică pentru Kiev după luni de lupte. Rusia a intensificat, de asemenea, atacurile în alte zone din Donbas și și-a reînnoit atacurile aeriene și cu rachete asupra altor zone ale Ucrainei. Moscova are 300.000 de soldați în Ucraina în timp ce se pregătește pentru noua sa ofensivă.

Rusia folosește din ce în ce mai mult dimensiunea forțelor sale ca un avantaj, dar a suferit pierderi mari. Oficialii americani estimează că aproximativ 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți.

SUA, Germania, Polonia și Marea Britanie au convenit luna trecută să furnizeze principalele tancuri de luptă. Blindatele grele americane vor ajunge abia peste câteva luni, în timp ce tancurile germane și britanice ar putea ajunge în primăvară, Pistorius exprimându-și marți frustrarea față de ritmul „nu tocmai uluitor” al livrărilor.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră