FinancialTimes: Armata Marii Britanii ar rezista doar „cinci zile” într-un război

14 Feb 2023
FinancialTimes: Armata Marii Britanii ar rezista doar „cinci zile” într-un război

Forțele armate din Marea Britanie ar rezista doar „cinci zile” într-un război, avertizează un deputat. Președintele conservator al comisiei de apărare spune că prețul înlocuirii armelor trimise în Ucraina și inflația ridicată au creat „o imagine cu adevărat sumbră”, scrie Financial Times.

Forțele armate ale Marii Britanii ar „rezista aproximativ cinci zile” dacă ar începe un război, a susținut un deputat conservator, pe măsură ce presiunile cresc pentru a crește cheltuielile pentru apărare în bugetul de luna viitoare.

Tobias Ellwood, președintele conservator al comisiei de apărare a Comunelor, a declarat pentru Financial Times că inflația mare și costul înlocuirii echipamentelor trimise în Ucraina au creat „o imagine cu adevărat sumbră” și au lăsat proviziile militare serios epuizate.

Jeremy Hunt a promis că va lua în considerare cazul pentru mai multe cheltuieli militare în bugetul său, ca răspuns la o actualizare a politicii externe și de apărare a guvernului pentru 2021, așteptată în săptămânile următoare.

Starea armatei britanice a devenit o problemă politică internă. Ben Wallace, secretarul apărării, care a făcut lobby pentru finanțare suplimentară în ultimul an, a declarat parlamentului săptămâna trecută că Marea Britanie și-a „consumat și subfinanțat” forțele.

Ellwood a susținut că armata nu dispune de rachete sol-aer și antitanc, care se numără printre armele furnizate Ucrainei.

„Sunt foarte îngrijorat de faptul că mesajul care vine de la Trezorerie indică faptul că trebuie să ne pregătim pentru noi reduceri de termeni reali, deoarece inflația este în creștere”, a spus el.

"Sunt zvonuri speculative, care circulă întotdeauna înaintea unui buget și cu atât mai mult în perioada premergătoare revizuirii integrate. Nu comentăm speculații.” a spus Ministerul Apărării.

Rishi Sunak, în calitate de cancelar sub guvernul lui Boris Johnson, a promis în 2020 o sumă suplimentară de 16 miliarde de lire sterline pentru apărare pe parcursul a patru ani, salutat drept cel mai mare impuls al cheltuielilor pentru apărare de la războiul rece.

Marea Britanie a oferit Ucrainei ajutor militar de peste 2,3 miliarde de lire sterline, iar guvernul a alocat, de asemenea, 560 de milioane de lire sterline Ministerului pentru a reface stocurile epuizate de arme din Marea Britanie.

Controversa asupra acestor deficiențe a fost alimentată de presa germană, susținând că oficialii NATO se tem că forțele britanice nu sunt apte să fie prima linie de apărare împotriva Rusiei, scrie Le Figaro

Marea Britanie trebuie într-adevăr să înlocuiască Germania în fruntea forței de reacție rapidă a NATO la sfârșitul anului. Dar ziarele susțin că Alianța a cerut Berlinului să-și păstreze responsabilitatea pentru încă un an, deoarece Marea Britanie se străduia să furnizeze cei 5.000 de soldați necesari. Potrivit Daily Mail, surse britanice au confirmat această informație. 

Ministerul Apărării s-a ridicat însă împotriva acestor „zvonuri false” , afirmând că brigada 7 infanterie se pregătea să participe. Și subliniind că Londra a desfășurat 8000 de soldați în cadrul NATO numai în ultimul an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră