Scrisoarea premierului Ungariei cere mai multe detalii de la Bruxelles cu privire la sursele alternative de combustibil, scrie FinancialTimes
Viktor Orbán a exclus să discute despre embargoul petrolier propus de UE asupra Rusiei la summitul liderilor de săptămâna viitoare, o nouă lovitură pentru eforturile Uniunii de a câștiga sprijin pentru pachetul său de sancțiuni de referință.
Premierul Ungariei i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, spunând că țara sa nu poate sprijini sancțiunile fără mai multe detalii cu privire la finanțarea UE disponibilă pentru a ajuta Budapesta să se îndepărteze de petrolul rusesc .
Refuzul lui Orbán de a discuta pachetul lasă planurile Bruxelles-ului de a pune capăt dependenței blocului de petrol rusesc atârnând de un fir.
„Discutarea pachetului de sancțiuni la nivelul liderilor în absența unui consens ar fi contraproductivă”, a scris Orbán în scrisoarea, văzută de Financial Times. „Ar evidenția doar problemele noastre interne, fără a oferi o șansă realistă de a rezolva diferențele. Prin urmare, îmi propun să nu abordez această problemă la următorul Consiliu European.”
Comisia Europeană și-a petrecut cea mai mare parte a lunii mai încercând să atragă statele membre la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care ar include un embargo treptat asupra petrolului rusesc. Dar s-a chinuit să convingă Ungaria să sprijine pachetul, precum și alte state fără ieșire la mare care sunt puternic dependente de petrolul rusesc, cum ar fi Slovacia și Republica Cehă.
Săptămâna trecută, comisia a prezentat un plan de 210 de miliarde de euro denumit REPowerEU, care stabilește propuneri pentru renunțarea la combustibilii fosili ruși până în 2027. Deși au existat semnale încurajatoare în plan, Orbán a scris în scrisoarea sa, el a spus că nu a reușit să abordeze preocupările Ungariei, deoarece acolo „nu există pachete [finanțare] pentru cele mai preocupate state membre fără ieșire la mare”.
„Nu există nicio indicație cu privire la modalitățile și calendarul finanțării pentru nevoile urgente de investiții legate de înlocuirea petrolului rusesc”, a adăugat el. În scrisoarea sa, Orbán a avertizat că sancțiunile propuse vor cauza „probleme serioase de aprovizionare” în Ungaria și vor submina interesele sale vitale de securitate energetică, producând un „șoc de preț” gospodăriilor și economiei țării.
Orbán a spus că Ungaria are nevoie de bani pentru a-și adapta rafinăriile la petrol non-rus și pentru a construi noi conducte pentru a aduce aprovizionare alternative în țară.
Bruxelles-ul a alocat 2 miliarde de euro pentru ca națiunile din Europa Centrală să investească în infrastructură nouă, dar a decis să o canalizeze prin Facilitatea de Recuperare și Reziliență (RRF). Ungaria nu a încheiat încă un acord cu comisia cu privire la oferta sa pentru cota sa din RRF din cauza preocupărilor UE cu privire la încălcările statului de drept.
Scrisoarea lui Orbán ridică „probleme serioase” deoarece „țările fără planuri de redresare și reziliență adoptate nu pot beneficia” de cea mai mare parte a proiectului REPowerEU pe termen scurt. Totuși, el mai subliniază că va continua discuțiile „cu o abordare pragmatică și orientată spre rezultate”.
Purtătorul de cuvânt al lui Orban nu a răspuns imediat unei solicitări de a solicita comentarii.