Financial Times: Democrații progresiști îl îndeamnă pe Joe Biden să poarte discuții directe cu Vladimir Putin

25 Oct 2022
Financial Times: Democrații progresiști îl îndeamnă pe Joe Biden să poarte discuții directe cu Vladimir Putin

Parlamentarii spun că SUA trebuie să „exploreze toate căile posibile” pentru a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, scrie Financial Times

Un grup de liberal-democrați din Congresul SUA îl presează pe președintele Joe Biden să continue discuțiile directe cu liderul rus Vladimir Putin, deschizând un nou front de presiune asupra strategiei sale din Ucraina, în timp ce administrația sa încearcă să mențină sprijinul intern pentru Kiev.

Scrisoarea, trimisă luni Casei Albe de 30 de democrați ai Camerei, vine în timp ce unii republicani de rang înalt au avertizat că va fi o provocare pentru Congres să mențină sprijinul deplin pentru Ucraina în cazul în care conservatorii vor prelua controlul Camerei, așa cum prevăd sondajele.

„În calitate de legiuitori responsabili pentru cheltuielile a zeci de miliarde de dolari de la contribuabilii americani în asistență militară”. . . credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile, inclusiv angajamentul direct cu Rusia”, au scris democrații Camerei în scrisoare.

Discuțiile cu Moscova au potențialul „de a reduce daunele și de a sprijini Ucraina în obținerea unui acord pașnic”, potrivit scrisorii, care a fost semnată de parlamentari printre care Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib și Ayanna Pressley - un grup de reprezentate din Congres cunoscut sub numele de „The Squad”.

Legislatorii au cerut o abordare care ar putea include „stimulente pentru a pune capăt ostilităților, inclusiv o anumită formă de scutire a sancțiunilor”, precum și un acord internațional pentru „stabilirea garanțiilor de securitate pentru o Ucraina liberă și independentă, care să fie acceptabile pentru toate părțile”.

Cu toate acestea, ei au recunoscut că a vorbi cu Rusia ar fi dificil având în vedere decizia sa de a invada Ucraina.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a confirmat că Casa Albă a primit scrisoarea. Administrația Biden apreciază „preocupările lor serioase cu privire la ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina”, a spus Kirby, dar a adăugat că este la latitudinea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, să decidă când să vorbească cu Putin.

„[Zelensky] nu crede că este timpul să ne așezăm și să pornim o negociere cu Putin”, a spus Kirby. „Ceea ce vom rămâne concentrați este să ne asigurăm că el și trupele sale pot reuși pe câmpul de luptă, astfel încât, dacă și când va veni timpul să ne așezăm la masă, domnul Zelensky să poată reuși.”

Acțiunile recente ale lui Putin, cum ar fi mobilizarea de noi soldați, organizarea de referendumuri false și vizarea infrastructurii civile ucrainene ilustrează dezinteresul liderului rus în discuțiile cu Kiev, a spus Kirby.

Pramila Jayapal, președintele grupului progresist al Camerei, care a trimis scrisoarea, a clarificat luni mai târziu că nu intenționează să transmită un semnal de divizare.

„Suntem uniți ca democrați în angajamentul nostru neechivoc de a sprijini Ucraina în lupta lor pentru democrația și libertatea lor în fața invaziei ilegale și scandaloase a Rusiei și nimic din scrisoare nu pledează pentru o schimbare a acestui sprijin”, a spus ea.

Ambele partide dau semne de dezbinare în privința Ucrainei înainte de alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie și de o iarnă potențial dificilă pe câmpul de lupta, deși oficialii administrației și Congresului spun că vor continua să aibă suficient sprijin pentru a putea acordă mai mult ajutor Ucrainei în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, liderul minorității din Camera, Kevin McCarthy, a declarat că anticipează dificultăți în acordarea de ajutoare suplimentare pentru Ucraina, dacă partidul său câștigă Camera la alegerile de la jumătatea mandatului. Dar Mitch McConnell, liderul republican al Senatului, a spus că sprijină ajutorul suplimentar pentru Kiev și că vrea să ofere și mai mult.

Alte stiri din Externe

Ultima oră