Financial Times: „Bibi, s-a terminat”: Netanyahu pierde sprijinul de bază după atacul Hamas asupra Israelului

03 Noi 2023
Financial Times: „Bibi, s-a terminat”: Netanyahu pierde sprijinul de bază după atacul Hamas asupra Israelului

În fortăreața partidului Likud al prim-ministrului, israelienii își exprimă furia pentru refuzul lui de a își asuma vina pentru atacuri, scrie Financial Times

Ya'akov Levin a fost un susţinător de-a lungul vieţii al Likud, partidul de centru-dreapta al lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului. Însă, după răbufnirea sângeroasă a Hamas prin sudul Israelului pe 7 octombrie, el spune că nu-l va mai vota niciodată.

„Netanyahu s-a vândut ca "Domnul Securitate" și apoi s-a întâmplat asta”, a spus comerciantul de vinuri din Ierusalim. „Trebuie să plece.”

Israelienii se unesc sub steagul lor în urma celui mai mortal atac asupra țării lor din istoria ei de 75 de ani. Conform oficialilor israelieni, dupa ce 1.400 de oameni au fost uciși în atac, există un sprijin larg pentru invazia terestră a Gazei și cu scopul războiului lui Netanyahu de a distruge Hamas.

În ciuda acestei valuri de patriotism, chiar și cei de dreapta sunt furioși pe premier. Furia este palpabilă pe străzile înguste ale lui Machane Yehuda, o mare piață acoperită din centrul Ierusalimului, care a fost mult timp o fortăreață Likud și găzduiește magazinul de vinuri a lui Levin.

„Bibi, s-a terminat”, a spus el, folosind porecla pe care israelienii o folosesc adesea pentru liderul lor. „Nici un caz nu poate rămâne la putere după asta.”

De șase ori prim-ministru, Netanyahu și-a depășit rivalii pentru a rămâne la vârful politicii israeliene pentru o mare parte din ultimii 14 ani. El a reușit asta, poziționându-se drept „Domnul Securitate” și „Domnul Economie” – omul pe care israelienii se puteau baza pentru a menține puterea militară a țării și pentru a ajunge la o înțelegere cu statele arabe, stimulând în același timp creșterea și supraveghend un sector tehnologic în plină expansiune.

Dar această imagine a fost zguduită de masacrul care a dezvăluit Israelul ca fiind îngrozitor de nepregătit pentru un atac pe pământul său și un conflict care a urmat care i-a afectat grav perspectivele economice.

O mare parte din frustrarea publicului față de Netanyahu se concentrează pe refuzul său ferm de a-și cere scuze pentru eșecul Israelului de a prevedea sau de a preveni atacul din 7 octombrie. Un sondaj din ziarul Maariv la sfârșitul lunii trecute a constatat că 80% dintre israelieni doreau ca el să-și asume responsabilitatea pentru eșecurile de informații și securitate care au precedat atacul.

El nu a reușit în mod constant să facă acest lucru, spunând doar că întrebări grele vor fi puse tuturor după război „și asta mă include”.

Un alt sondaj Maariv din 14 octombrie a arătat că, dacă s-ar organiza alegeri acum, partidele de opoziție ar obține o victorie uriașă în fața coaliției de dreapta aflată la guvernare.

Doar 29% dintre respondenți au spus că Netanyahu era primul lor ministru preferat, o scădere bruscă față de situația de dinainte de război, în timp ce 48% l-au ales pe Benny Gantz, liderul grupării de centru-dreapta Unitate Națională și membru al cabinetului de război format din cinci oameni al Israelului.

„Netanyahu nu a fost niciodată într-un punct atât de scăzut”, a spus Tamar Hermann, cercetător senior la Institutul pentru Democrație din Israel (IDI).

Aviv Bushinsky, un consilier Netanyahu devenit analist politic, are propria sa teorie despre motivul pentru care premierul refuză să-și asume vreo vină. „El este îngrijorat că va deveni o frază care va fi repetată până la nebunie și va afecta perspectivele sale de a rămâne la putere”, a spus el.

Dacă aceasta este tactica lui Netanyahu, se pare că e contracarată. „Oamenii spun – soldații noștri își riscă viața în Gaza, mii și-au pierdut casele, Moody’s, Fitch și S&P ar putea să ne degradeze ratingul de credit. Și tot ce se poate gândi Netanyahu este politică”, a spus Bushinsky.

Manifestările publice de furie față de Likud au fost dramatice. La sfârșitul lunii trecute, sediul partidului din Tel Aviv a fost mânjit cu sânge fals, precum și cu un colaj al celor 242 de ostatici luați de Hamas. Fotografiile feței lui Netanyahu au fost, de asemenea, mânjite cu amprente de mâini însângerate.

Nemulțumirea populară a atins noi culmi după ce Netanyahu a declarat într-o postare pe X, fostul Twitter, la sfârșitul lunii octombrie, că șefii armatei și de securitate ai Israelului nu i-au furnizat niciun avertisment cu privire la atacul Hamas.

A stârnit un răspuns furios, Gantz insistând să-l retragă. „Când suntem în război, conducerea înseamnă a arăta responsabilitate”, a scris el pe X. Netanyahu a șters postarea ofensătoare și și-a cerut scuze.

Mesajul, la doar câteva ore după primele incursiuni terestre în Gaza, i-a înfuriat pe mulți israelieni. De atunci, bătălii aprige au izbucnit pe măsură ce trupele israeliene înaintează în orașul Gaza. Peste 9.000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

La câteva zile după postarea lui Netanyahu ștearsă, un sondaj publicat de IDI a constatat că doar 7% dintre israelieni au avut încredere în el pentru a conduce războiul, comparativ cu 74% care au ales șefii armatei.

Sprijinul pentru Netanyahu a fost puțin mai mare  în rândul alegătorilor de dreapta decât în ​​rândul populației, crescând la 10%.

„Având în vedere scandalul cu postările, oamenii simt că cevaeste cu adevărat în neregulă cu el”, a spus Hermann. „Conduita lui este pur și simplu uimitor de neașteptată în aceste circumstanțe.”

Sentimentul de alienare s-a intensificat abia după ce a lansat o campanie pentru a limita puterile justiției – o mișcare care a declanșat luni de proteste în masă.

Efraim Podoksik, un politolog din Ierusalim, a spus că a votat întotdeauna Likud, dar s-a răzgândit după ce Netanyahu a trecut la partide ultranaționaliste.

„Practic, s-a supus cerințelor partenerilor săi populiști de extremă dreapta”, a adăugat el. „Și sunt împotriva a ceea ce ar trebui să susțină un partid de centru-dreapta precum Likud”.

Podoksik a spus că temerile sale cu privire la guvernul lui Netanyahu s-au adâncit abia după răspunsul său la dezastrul din 7 octombrie. „Guvernul s-a dovedit a fi disfuncțional. Prea mulți din el sunt doar ideologi incompetenți.”

Cu toate acestea, există încă un anumit sprijin pentru Netanyahu. La Machane Yehuda, mulți comercianți au spus că nu ar trebui să fie acuzat pentru atacul Hamas.

„A fost un eșec al întregului sistem”, a spus Shimon Ozeri, măcelar. „Nu poți să-l scoți în evidență pe Netanyahu.”

„Da, am fost prinși cu pantalonii jos”, a spus Shimon Moshe, un vânzător de legume. „Da, ar trebui să fie o anchetă completă după război. Dar lucrurile vor fi și mai rele dacă Bibi ar pleca acum.”

Unii cred că Netanyahu pariază că Israelul va învinge Hamas și poate rămâne prim-ministru luându-și meritul pentru victorie, chiar câștigând un alt mandat la următoarele alegeri, programate pentru 2026. Dar Hermann este sceptic. „Winston Churchill a câștigat al doilea război mondial și tot a fost dat afară”, a spus ea.

Alții cred că ar putea fi prea devreme să-l anuleze. „Întotdeauna a fost văzut ca „Regele Bibi” – acest magician care va scoate mereu un alt iepure din pălărie”, a spus Gideon Rahat, profesor de politică la Universitatea Ebraică. „Nu poți ști niciodată cu Netanyahu.”

    

Alte stiri din Externe

Ultima oră