Butoiul cu pulbere al Asiei. Filipine câştigă la Haga procesul cu China

12 Iul 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Butoiul cu pulbere al Asiei. Filipine câştigă la Haga procesul cu China

Curtea permanentă de arbitraj de la Haga (CPA) a dat câștig de cauză, marți, Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au "fundamente juridice", o decizie ce ar putea exacerba tensiunile deja existente în zonă, transmite AFP ,scrie agerpres.ro

În decizia sa de 479 de pagini, Curtea permanentă de arbitraj a conchis că Beijingul “a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor”, că navele chineze au comis “acțiuni ilicite” și că zonele revendicate de China “sunt incluse” în apele teritoriale filipineze.


Beijingul consideră că deține suveranitatea asupra cvasi-totalității Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.
În cererea sa introdusă în 2003, Manila solicita CPA să declare că pretențiile chineze constituie o încălcare a Convenției ONU privind dreptul mării (CNUDM), pe care ambele state au semnat-o.
“Tribunalul estimează că China a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă”, și anume un teritoriu de până la 200 de mile marine asupra căruia un stat exercită drepturi suverane, a indicat CPA.


“Anumite zone maritime sunt cuprinse în zona economică exclusivă a Filipinelor, întrucât aceste zone nu se suprapun cu niciun drept al Chinei”, menționează Curtea de arbitraj.
Pentru a-și întări revendicările, China a mărit suprafața insulițelor sau recifelor și a construit piste de aterizare, porturi și alte instalații, printre care, recent, patru faruri pe recife și un al cincilea în curs de construire, a precizat luni agenția Xinhua.
Aceste 'elemente' revendicate de China nu pot găzdui populație umană, nu au, prin urmare, statutul de insulă și nu sunt deci 'capabile să genereze o zonă economică exclusivă', afirmă CPA.
Prin faptul că obstrucționează activitățile legate de pescuit și explorare petrolieră, a construit pe aceste 'elemente' și nu i-a împiedicat pe pescarii chinezi să pescuiască în zonă, 'China a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă', și anume un teritoriu de până la 200 de mile marine asupra căruia un stat exercită drepturi suverane, a indicat CPA.
China, care a boicotat audierile de la Haga, 'nu acceptă și nici nu recunoaște' arbitrajul CPA, conform unei știri difuzate de agenția Xinhua.


China a indicat în numeroase rânduri că respectiva instanță 'a fost sesizată în mod unilateral de (precedentul) guvern filipinez și nu are nicio jurisdicție' în materie, potrivit aceleiași surse.
De cealaltă parte, Manila, care propuse împărțirea resurselor cu Beijingul, a 'salutat' decizia celor cinci membri ai instanței, chemând însă la reținere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră