Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada. Poliţiştii au pus în aplicare un mandat emis pe numele acesteia în Statele Unite.
Femeia este fiica fondatorului companiei şi a fost reţinută pe aeroportul din Vancouver. Urmează să fie extrădată în SUA, au anunţat autorităţile canadiene.
"Meng Wanzhou a fost arestată pe 1 decembrie la Vancouver. Statele Unite reclamă extrădarea ei şi o audiere pentru punerea în libertate condiţionată urmează să aibă loc vineri", a declarat un purtătorul de cuvânt al Ministerului canadian al Justiţiei, confirmând informaţii de presă potrivit cărora Washingtonul o suspectează pe Meng Wanzhou că a încălcat sancţiunile americane împotriva Iranului.
Potrivit unor surse citate de presa americană, este acuzată de faptul că Huawei - al treilea cel mai mare producător mondial de telefoane inteligente - a încălcat sancţiunile împotriva Iranului.
China a protestat faţă de arestare şi a cerut eliberarea imediată.
Compania Huawei este acuzată că ar fi trimis în Iran produse fabricate în SUA.
De cealaltă parte, firma chineză susţine că respectă toate reglementările din ţările în care operează.
În aprilie, cotidianul Wall Street Journal a informat că justiţia americană a deschis o anchetă pentru a stabili dacă Meng Wanzhou a încălcat sancţiunile americane împotriva Iranului.
Autorităţile americane ar suspecta că Huawei a exportat cel puţin din 2016 produse de origine americană spre Iran şi alte ţări vizate de sancţiuni americane, încălcând legile Statelor Unite.
Guvernul federal american a solicitat oficial la începutul anului ca operatorii săi de telecomunicaţii să nu recurgă la echipamente din China.
Mai mulţi membri ai Congresului american consideră Huawei "o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite", invocând raporturi ale companiei "cu Partidul Comunist Chinez, precum şi cu serviciile de securitate şi de informaţii din China".
Meng Wanzhou este fiica lui Ren Zhengfei, fondatorul companiei Huawei în 1987 şi fost ofiţer al Armatei Populare de Eliberare.
Ea urmează să fie audiată de un tribunal din Vancouver și a cerut ca presei să i se interzică să publice informații privind dovezile sau documentele prezentate în instanță, în timpul audierii.
Japonia a anunţat vineri că nu va mai cumpăra echipamente de la Huawei. Există bănuieli că acestea ar fi folosite de chinezi pentru spionaj.
Huawei livrează în Japonia echipamente de telecomunicații unor companii private, inclusiv unui grup bancar.
Potrivit unor surse din presă din Japonia, există mari suspiciuni că prin intermediul echipamentelor Huawei, chinezii ar spiona.
În plus, guvernul nipon dorește revizuirea legislației privind atacurile cibernetice. Tot de teama spionajului, alte nume grele la nivel internațional, au renunțat deja la mare parte din achizițiile Huawei.