Fermierii polonezi împiedică camioanele din Ucraina să treacă peste punctul de trecere a frontierei Medyka-Shehyni pentru a cere mai mult ajutor de la Varșovia, au declarat marți polițiștii de frontieră ucraineni. „Vă vom informa când tranzitul se va relua, dar deocamdată vă rugăm să alegeți alte rute către Polonia”, scriu ei pe Telegram, scrie SwissInfo
Mai multe grupuri de fermieri polonezi au blocat miercuri punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka (est) pentru a cere despăgubirile promise de Guvern.
Pichetele și zecile de tractoare care, potrivit presei locale, împiedică trecerea camioanelor care sosesc din Ucraina, au făcut ca timpul de așteptare pentru trecerea spre partea poloneză să fie mai mare de 10 ore, deși tranzitul călătorilor este permis în mașini și autobuze.
Potrivit reprezentanților Agrounia, una dintre asociațiile care fac apel la protest, vor avea loc demonstrații în mai multe orașe poloneze, precum Szczecin (vest) și Lublin (est), pentru a susține blocada.
„Nu vrem să complicăm viețile localnicilor, dar vrem să arătăm că nu suntem de acord cu modul în care guvernul tratează zona rurală poloneză (...) ei sunt de vină”, a spus Roman Kondrów, la radio poloneză unul dintre protestatarii din Medyka.
Executivul polonez a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că va compensa financiar producătorii de cereale polonezi pentru scăderea prețurilor cauzată de intrarea și acumularea a aproximativ cinci milioane de tone de cereale din Ucraina.
Bruxelles a acordat 100 de milioane de euro țărilor cele mai afectate de această situație, dar Varșovia a cerut să ridice această cifră la 2.200 de milioane și a decretat interzicerea importului de produse agroalimentare din Ucraina până în iulie.
Potrivit reprezentanților Agrounia, Guvernul i-a informat despre întârzierea plății despăgubirilor „până în septembrie sau chiar la sfârșitul anului”, cu speranța, potrivit acestora, că „în septembrie vom fi prea ocupați cu recolta pentru a protesta."
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunțat ieri la Dorohusk (est), un alt punct de frontieră, că „56%” din cerealele ucrainene acumulate în silozurile poloneze au fost deja evacuate și că, deși până ieri descarcă cereale din Ucraina în porturile poloneze, datorită acordurilor semnate anterior, „de acum înainte nu va mai ajunge nici măcar un bob de cereale” în Polonia.
Cerealele ucrainene ieftine se revarsă pe piețele europene încă de la începutul ofensivei rusești, din cauza ridicării taxelor vamale și a cotelor de import. Măsura, luată la inițiativa Bruxelles-ului de sprijinire a sectorului agricol ucrainean, a stârnit nemulțumirea Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Bulgariei, care au interzis unilateral importul de cereale ucrainene, pentru a stopa prăbușirea prețurilor, scrie Le Monde.
La sfârșitul lunii aprilie, Comisia a încheiat un acord cu aceste patru state, precum și cu România, care prevede introducerea până la 5 iunie a „ măsurilor de salvgardare” care interzic comercializarea grâului, porumbului, rapiței și floarea soarelui ucraineană pe teritoriul lor, cu condiția ca nu le impiedica tranzitul in alte țări. Aceste măsuri „provizorii și excepționale” au fost prelungite până la jumătatea lunii septembrie .
Dziś w Medyce protest rolników, #OszukanaWieś protestuje przeciwko dalszemu niszczeniu polskiego rolnictwa. pic.twitter.com/NWAAZFmRKG
— Michał Urbaniak (@urbaniak_michal) June 7, 2023
W Medyce od rana trwa protest rolników #OszukanaWieś‼️
— Konfederacja (@KONFEDERACJA_) June 7, 2023
Rolników wspiera #Konfederacja.
Protest ma związek z wznowieniem liberalizacji handlu z Ukrainą, ale również rolnicy chcą zwrócić uwagę na nieudolną politykę rządu PiS w sprawach polskiego rolnictwa. pic.twitter.com/wWrwjHHiXa