Femeia însărcinată fotografiată la maternitatea din Mariupol a apărut într-un interviu de propagandă pro-Rusia

02 Apr 2022
Femeia însărcinată fotografiată la maternitatea din Mariupol a apărut într-un interviu de propagandă pro-Rusia

O femeie însărcinată fotografiată însângerată și amețită după un raid aerian rusesc asupra unui spital ucrainean a fost prezentată de un canal de socializare pro-rus într-un interviu de propagandă menit să susțină linia Kremlinului cu privire la bombardament, scrie The Telegraph

Un interviu cu Marianna Vishemirskaya (Podgurskaya), care a fost rănită în atacul asupra spitalului din Mariupol, pe coasta de sud, a apărut pe canalul „Barbie at War”, un canal YouTube pro-rus, axat pe evenimentele din jurul Donbasului din estul Ucrainei.

Nu e clar unde a avut loc interviul cu Vishemirskaya, care este din Mariupol, sau cum a fost filmat.

 

Activiștii ucraineni au spus că armata rusă îi forțează pe refugiații din Mariupol să se mute în Rusia sau în regiunile rebele susținute de Rusia și că Marianna Vishemirskaya ar putea fi probabil în Donețk, ținut de rebeli.

Milioane de oameni din întreaga lume au văzut fotografia Mariannei Vishemirskaya după atacul asupra maternității care a ucis patru persoane pe 9 martie, fapt care a poziționat-o în centrul unei furtuni de propagandă.

În ciuda dovezilor crimelor de război, Rusia a spus că atacul a fost rezultatul unei rachete ghidate cu laser la o clădire din apropiere, unde s-au ascuns forțele speciale ucrainene.

În interviul său video, Marianna Vishemirskaya a spus că versiunea Rusiei a evenimentelor este cea corectă.

„Oamenii au spus că nu a fost un atac aerian și nici noi nu l-am auzit, așa că aceasta a fost o confirmare”, a spus ea. „Oamenii au spus că este o rachetă”.

În videoclipul de 25 de minute, filmat de doi jurnalişti pro-rusi, Marianna Vishemirskaya a fost filmată într-o cameră monotonă, într-o locaţie nedezvăluită. Ea a stat pe canapea pe parcursul videoclipului de 25 de minute, strângându-și degetele și părând tulburată.

Rusia a folosit anterior videoclipuri cu supraviețuitorii țintelor bombardamentelor lor ca instrumente de propagandă contondente.

În 2016, un băiețel de patru ani a fost fotografiat prăfuit și uluit după ce a fost scos din ruinele din Alep din Siria. Câteva luni mai târziu, la televiziunea de stat rusă și siriană au apărut imagini cu el zâmbind și arătând fericit cu familia sa.

În videoclip, doamna Vishemirskaya părea să-și rețină lacrimile în timp ce îl critica pe jurnalistul AP care a fotografiat-o alergând pe scările maternității, o imagine care a șocat lumea.

„M-am uitat la el [fotograful AP] și am văzut că era ceva în mâinile lui și că filma”, a spus ea. „L-am rugat să nu filmeze pentru că nu eram pregătită și nu voiam să fiu văzută”.

Jurnaliștii AP au fost singura presă independentă din Mariupol în primele două săptămâni de război. Ei au fost creditați cu documentarea bombardamentului de către artileria și avioanele de război rusești.

Marianna Vishemirskaya a fost un blogger de modă înainte de război, iar contul ei de Instagram, urmat de peste 105.000 de persoane, este plin de plasări de produse de înfrumusețare și fotografii glamour.

Acum, în videoclip, Vishemirskaya părea epuizată. În afară de bebelușul ei nou-născut, pe care l-a legănat și l-a mângâiat în cadre tăiate, nimeni altcineva nu a apărut în videoclip, deși unul dintre jurnaliștii pro-rusi este auzit punând întrebări.

La sfârșitul videoclipului, Marianna Vishemirskaya, în vârstă de 29 de ani, este întrebată dacă are un mesaj pentru președintele Zelensky.

"Te rog, trebuie să faci tot ce poți la negocieri pentru a găsi un compromis. Este insuportabil să vezi asta", a spus ea cu fața direct în cameră pentru prima dată.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră