FBI a plătit către Twitter mai mult de 3 milioane de dolari pentru a cenzura articolele despre Hunter Biden

20 Dec 2022
FBI a plătit către Twitter mai mult de 3 milioane de dolari pentru a cenzura articolele despre Hunter Biden

FBI a plătit către  Twitter peste 3 milioane de dolari cerându-i să interzică conturile și să vizeze așa-numitele operațiuni de „influență străină”, a dezvăluit luni cea mai recentă tranșă din „Fișierele Twitter”, scrie New York Post.

Într-un e-mail din 10 februarie 2021, un angajat de pe Twitter le-a spus consilierului general adjunct de atunci Jim Baker și consilierului general de atunci Sean Edgett că „am strâns 3.415.323 USD din octombrie 2019!”

E-mailul, publicat de jurnalistul independent Michael Shellenberger, a explicat că divizia Twitter Safety, Content & Law Enforcement (SCALE) a instituit un „program de rambursare” în schimbul alocării orelor de personal pentru „procesarea cererilor de la FBI”.

Mesajul a adăugat că Twitter a ales să nu-și exercite dreptul de rambursare înainte de octombrie 2019, deși nu a spus de ce.

E-mailul menționează că fondurile vor fi folosite de Twitter pentru „proiecte legate de [aplicarea legii]”, inclusiv „instruire”.

Publicațiile lui Shellenberger și ale colegilor săi, jurnaliștii independenți Matt Taibbi și Bari Weiss, au dezvăluit o colaborare extinsă și suprapunerea angajaților între Twitter și FBI, colaborare despre care Taibbi a raportat săptămâna trecută spunând că FBI a tratat compania de social media ca pe o „sucursală” și a raportat în mod repetat presupusa „dezinformare”.

În cea de-a șasea ediție a Fișierelor Twitter, publicată vineri, Taibbi a dezvăluit că biroul a fost atât de agresiv în revizuirea „posibilului conținut violent” de pe Twitter, încât un angajat a descris un set de materiale drept  „un volum de muncă monumental”  si a cerut mai multor colegi să se prezinte pentru a ajuta.

Luni, Shellenberger a raportat că FBI și alte agenții de aplicare a legii l-au îndemnat în mod repetat pe fostul șef de încredere și siguranță al Twitter, Yoel Roth, să respingă articolul din New York Post din octombrie 2020 despre laptopul lui Hunter Biden considerându-l drept o operațiune rusă. 

Fișierele arată că FBI putea comunica cu directorii de top Twitter prin mai multe canale, inclusiv conturi de e-mail și portaluri criptate special construite. 

Biroul trimitea adesea companiilor liste de utilizatori pe care îi doreau investigați pentru încălcări ale condițiilor de utilizare. 

În unele cazuri, a remarcat Shellenberger, Twitter a investigat cazurile prezentate de birou, dar nu a găsit dovezi ale unei campanii de influență străină. 

„[Noi nu am identificat încă activitatea la care va referiți (sau o semnalare ca fiind interesantă în contextul influenței străine)”, l-a informat Roth pe agentul special FBI din San Francisco, Elvis Chan, într-un e-mail din 31 mai 2020. .

FBI ar fi semnalat, de asemenea, articole media despre presupusele campanii de influență străină pe care Twitter trebuia să le examineze și să le dezmintă. „În repetate rânduri, FBI solicită Twitter dovezi ale influenței străine, iar Twitter răspunde că nu găsesc nimic demn de raportat”, scrie Shellenberger. 

De asemenea, FBI a făcut solicitări repetate pentru preluare de date interne de pe Twitter, solicitări pe care compania de socializare a refuzat să le trimită, invocând preocupări legate de confidențialitate. 

În august 2022, Twitter a continuat să colaboreze cu FBI, care a făcut presiuni asupra companiei să dezvăluie informații mai sensibile.

Baker și Edgett au fost concediați după ce miliardarul Elon Musk a cumpărat rețeaua de socializare în octombrie. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră