Exporturile cerealelor pe Dunare ar putea fi mai mari dacă Canalul Bâstroe de pe Dunăre ar fi adâncit, cer oficialii ucraineni

27 Iun 2023
Exporturile cerealelor pe Dunare ar putea fi mai mari dacă Canalul Bâstroe de pe Dunăre ar fi adâncit, cer oficialii ucraineni

Ucraina trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape exclusiv prin porturile sale fluviale Dunărea, deoarece Rusia blochează efectiv transporturile din Marea Neagră, a declarat marți Autoritatea Porturilor Maritime ucrainene, scrie Reuters

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au negociat un acord între Moscova și Kiev în iulie anul trecut cu privire la trecerea în siguranță a cerealelor din Marea Neagră pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia de către Rusia și de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova a amenințat că nu va prelungi acordul după 18 iulie, dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte. Se spune că promisiunile de ajutor cu aceste exporturi nu s-au materializat.

„În vreme ce Rusia blochează efectiv funcționarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiți să primim aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene”, a declarat Dmytro Barinov, șeful adjunct al autorității portuare maritime, pe Facebook.

Ucraina este un mare producător și exportator de cereale, dar producția a scăzut brusc de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

Producția de cereale a Ucrainei a scăzut la aproximativ 53 de milioane de tone în greutate curată în anul calendaristic 2022, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021. Ministerul a spus că recolta ar putea scădea la 46 de milioane în 2023.

Chiar și cu recolta redusă, Ucraina va trebui să exporte mai mult de 30 de milioane de tone de cereale, milioane de tone de uleiuri vegetale și semințe oleaginoase.

Cu un coridor de cereale funcțional, aproximativ jumătate din exporturile agricole ucrainene iese prin porturile Mării Negre, în timp ce un sfert trece prin porturile sale dunărene și un alt sfert se deplasează prin granița de vest.

Autoritatea portuară a declarat că luna aceasta trei porturi fluviale ucrainene dunărene au exportat un record de 3 milioane de tone în luna mai. Porturile fluviale Dunărea au procesat 5,5 milioane de tone din toată marfa în 2021, au declarat surse din industrie.

Oficialii ucraineni din transport spun că volumele de export ar putea fi mai mari dacă Canalul Bâstroe de pe Dunăre este adâncit. Un înalt oficial ucrainean a declarat că luna trecută Kievul vrea să înceapă lucrările la adâncirea canalului încă din acest an.

Încheierea acordului cu cereale de la Marea Neagră ar lovi puternic Cornul Africii, au declarat luni oficialii, avertizând că o nouă creștere a prețurilor la alimente s-ar adăuga la numărul de zeci de milioane de oameni care se confruntă cu foamea. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră