De la atacul terorist al Hamas din Israel din 7 octombrie, actele antisemite au crescut semnificativ în toată Europa. Comisia Europeană consideră că „evreii trăiesc acum din nou cu frică”, scrie Le Figaro.
Comisia Europeană a condamnat duminică, 5 octombrie, „reapariția" actelor antisemite de la izbucnirea conflictului dintre gruparea teroristă Hamas și Israel , estimând că „ evreii din Europa trăiește din nou în frică. În Franța au fost înregistrate până în prezent 1.040 de acte antisemite.
În urmă cu o lună, aproape 2.500 de teroriști Hamas au năvălit în Israel din Fâșia Gaza pe uscat, aer și mare, ucigând 1.400 de civili și luând ostatici peste 200 de persoane inclusiv bebeluși și persoane în vârstă. De atunci, a izbucnit un război în Fâșia Gaza, unde armata Israelului luptă cu gruparea islamistă palestiniană.
Berlin, Londra, Viena
Svastice etichetate, îndemnuri pentru o intifada și uciderea evreilor, amenințări cu bombă împotriva școlilor religioase... În Franța, șeful poliției din Paris Laurent Nuñez a raportat luna trecută 257 de acte antisemite în regiunea pariziană. Aproximativ 956 de locuri sunt acum protejate de armată.
În Germania, Asociația Federală a Centrelor de Cercetare și Informare privind Antisemitismul a înregistrat 202 incidente antisemite între 7 și 15 octombrie. Această cifră a relevat deja o creștere de 242% față de aceeași săptămână din 2022. În orașul Berlin, cu cea mai mare diasporă palestiniană din Europa, au ars baricade, polițiști au fost răniți prin aruncarea cu pietre, pe 18 octombrie, o sinagogă din Berlin a fost vizată de aruncarea unui cocktail Molotov. Levi Salomon, fondatorul Forumului Evreiesc pentru Democrație și Împotriva Antisemitismului, spune că observă o creștere accentuată a apelurilor pentru distrugerea Israelului, transmisă în special de sloganul „de la râu la mare, Palestina va fi liberă”.
Același slogan a fost scandat la Londra, într-una dintre numeroasele demonstrații pro-palestiniene în care s-au adunat între 50 și 70.000 de oameni pe 28 octombrie. În Regatul Unit, în 2023 au avut loc nu mai puțin de 1.019 acte antisemite, potrivit datelor de la Community Security Trust (CST) dezvăluite de The Guardian, o creștere de 537% față de aceeași perioadă din 2022. Aceste cifre includ 47 de atacuri, precum și alte incidente, inclusiv țintirea copiilor și a școlilor.
În Austria, din 7 octombrie au fost înregistrate și verificate 165 de cazuri. „Inseamnă de patru ori mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă”, spune Benjamin Nägele, secretarul general al comunității evreiești din Viena. La 1 noiembrie, un incendiu a izbucnit în partea evreiască a cimitirului din Viena, avariand o sală de ceremonii. Scrieri antisemite au fost scrise pe un zid din apropiere și mai multe steaguri israeliene au fost, de asemenea, dărâmate în oraș. „Sunt insulte, în special pe internet, dar și atacuri fizice sau hărțuire ”, adaugă Benjamin Nägele.
Rapoarte zilnice în Belgia
„Cresterea incidentelor antisemite din Europa în ultimele zile a atins niveluri excepțional de înalte, amintind de unele dintre cele mai întunecate perioade din istorie ”, a spus executivul UE într-un comunicat. „ În aceste vremuri dificile, UE este alături de comunitățile sale evreiești. Condamnăm aceste acte disprețuitoare în cei mai puternici termeni posibil. Ele vin împotriva a tot ceea ce reprezintă Europa, a valorilor noastre fundamentale, a modului nostru de viață”, a adăugat el, menționând diferitele țări citate mai sus.
În multe alte țări precum Belgia, Spania sau Olanda, această creștere a antisemitismului este mai puțin semnificativă, dar notabilă. În Belgia, Unia (o instituție publică independentă care luptă împotriva discriminării și apără egalitatea) spune că a primit aproximativ treizeci de rapoarte de antisemitism doar în luna octombrie. Este de cinci ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Și totuși, potrivit lui Joël Rubinfeld, președintele Ligii Belgiene împotriva Antisemitismului (LBCA), realitatea depășește cu mult cifrele prezentate de Unia. „Primim rapoarte despre amenințări, insulte sau acte de natură antisemită aproape în fiecare zi”, a mărturisit el ziarului belgian La Libre .
Spania și Olanda
Aceeași observație și în Spania, unde Isaac Benzaquen, președintele Federației Comunităților Evreiești din Spania (FCJE), consideră că „au trecut ani, ani, de când acest lucru a încetat să se mai întâmple în țara noastră”, în cadrul unei conferințe de birou de presă la Madrid. El a menționat, în special, tentativa de pătrundere a unui grup de demonstranți într-o sinagogă din enclava spaniolă Melilla, situată pe coasta mediteraneană a Marocului, ocuparea recepției unui hotel din Barcelona aparținând unui israelian sau o stea de David desenată. pe uşa unei case locuite de evrei.
În Olanda, nu există încă cifre oficiale, dar coordonatorul național pentru combaterea antisemitismului (NCAB), Eddo Verdoner, și-a exprimat îngrijorarea către RTL Nieuws . „ Nu am văzut niciodată până acum numărul de rapoarte de incidente antisemite să crească atât de repede”, a spus el.