În timp ce multe țări iau măsuri pentru a monitoriza sosirea chinezilor pe teritoriul lor, Europa amână, scrie Le Figaro.
Întreaga lume caută să se apere în fața reapariției cazurilor de Covid-19 în China și a afluxului masiv de turiști chinezi așteptat din ianuarie. Cu excepția Uniunii Europene, care a dezbătut joi răspunsul care trebuie dat și, în cele din urmă, a decis... să nu decidă nimic . Revenind la primele ore ale epidemiei, cu acest sentiment de "déjà vu" plutind la Bruxelles, aceste ezitări și această lipsă de coordonare...
Odată cu încetarea bruscă a strategiei „zero Covid” la Beijing, chinezii vor putea, prin urmare, să înceapă să călătorească masiv din nou din 8 ianuarie. Cu toate acestea, tsunami-ul de cazuri din China îi îngrijorează pe unii occidentali. Lombardia, una dintre regiunile cele mai afectate din Europa de coronavirus în 2020, a fost prima care a luat măsuri, impunând teste pentru toți pasagerii sosiți din China de la începutul săptămânii.
Jumătate dintre pasagerii unui zbor Beijing-Milano pe 26 decembrie au fost testați pozitiv pentru Covid. Miercuri, același rezultat pentru alte două zboruri. Decizia a fost, așadar, extinsă la întreaga Italie, încă traumatizată de impactul pandemiei. „Această măsură este esențială pentru a asigura supravegherea și detectarea posibilelor variante ale virusului pentru a proteja populația italiană”, a declarat ministrul italian al Sănătății, Orazio Schiallaci.
O Europă în așteptare
Aceeași poveste în Japonia și Statele Unite. Începând cu 5 ianuarie, „toți călătorii aerieni în vârstă de 2 ani și peste care vin din China vor fi obligați să facă un test cu cel mult două zile înainte de plecare”, indiferent de naționalitate sau statutul de vaccinare, a spus un oficial american. India, Taiwan și Malaezia vor impune, de asemenea, restricții călătorilor din China.
La fel ca la începutul pandemiei, Roma este îngrijorată de faptul că restul Europei dă dovadă de mulțumire și o atitudine de așteptare. Italia „așteaptă și speră” că UE va impune teste Covid obligatorii tuturor pasagerilor care sosesc din China. În caz contrar, măsurile italiene ar fi „ineficiente”, avertizează premierul Giorgia Meloni. Cu toate acestea, acest lucru nu se va întâmpla deocamdată. În ciuda apelului urgent al Italiei, restul statelor europene, reunite joi dimineață pentru o reuniune de urgență a comitetului european pentru securitatea sănătății, nu au văzut nevoia să acționeze în acest moment. În concluzie, comisia a postat un tweet în care cere „să acționăm în comun” și „să ne continuăm discuțiile”.
În Europa, Italia este singura alarmată. Germania, Portugalia, dar și țările nordice se tem, indicând că un număr de călători chinezi încă limitat și se așteaptă să rămână așa timp de câteva săptămâni. Austria, dimpotrivă, subliniază beneficiile economice ale întoarcerii turiștilor chinezi în Europa. Guvernul frrancez asigură „că urmărește cu mare atenție evoluția situației din China”.
Deocamdată, „nu a fost decisă nicio restricție de călătorie în Uniunea Europeană”, rezumă un purtător de cuvânt al Comisiei. Bruxelles-ul vrea să fie pragmatic, având în vedere că virusul circulă deja în Europa și că deschiderea chineză nu ar trebui să schimbe situația. „În China, subvarianta Omicron BF.7 este predominantă. Este deja prezentă în Europa și nu a devenit varianta dominantă. Desigur, monitorizăm situația și rămânem vigilenți”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Din decembrie, cei douăzeci și șapte au decis să suspende toate restricțiile la frontieră, dar o „frână de urgență” a fost menținută, își amintește un diplomat. Aceasta „poate fi activată dacă este necesar” pentru a reintroduce restricțiile într-un mod coordonat. Acest lucru ar impune Comisiei Europene să facă o propunere statelor membre, pe baza unei evaluări a riscurilor. Acest scenariu ar presupune apariția unei noi variante, care ar putea să dureze și până atunci să cufunde Europa înapoi în politica periculoasă a fiecăruia pentru sine.