Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, a vorbit, într-un interviu acordat Euronews, despre "distrugerea absolută" pe care a constatat-o în capitala Kathmandu.
"Totul s-a surpat în cartierele din întreaga capitală. Imediat ce am sosit, echipele de salvare și-au început intervenția", a spus specialistul.
În plus, echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalități de susținere a clădirilor avariate, pentru a împiedica ruinele să se surpe.
"Oamenii sunt foarte speriați. În primele săptămâni sau luni vor sta oriunde vor putea, dar departe de case. Sunt mulți oameni care fug din Kathmandu. Există cozi de kilometri, în care oamenii așteaptă autobuze să-i scoată din capitală. Oamenii din Nepal sunt, în general, niște supraviețuitori. Sunt obișnuiți cu condițiile de trai dure. Este o regiune muntoasă, cea mai muntoasă de pe planetă. Oamenii de acolo sunt obișnuiți să trăiască o viață simplă si să aibă puține bunuri", a mai spus Efthimios Lekkas.
Profesorul grec a mai spus că se așteaptă ca în Nepal să urmeze un alt "cutremur mare" în lunile viitoare.
Numărul victimelor în urma puternicului seism survenit pe 25 aprilie în Nepal este, conform ultimului bilanț provizoriu, de 7.040 de morți și peste 14.000 de răniți. Încă aproximativ o sută de persoane și-au pierdut viața în statele vecine, China și India.
Seismul cu magnitudinea de 7,8 este cel mai devastator din ultimii 80 de ani. El a fost urmat de numeroase replici și a declanșat mai multe avalanșe în Munții Everest. (V.M.)