Experiența „suprarealistă” a primilor turiști în spațiu ai companiei Virgin Galactic

13 Aug 2023
Experiența „suprarealistă” a primilor turiști în spațiu ai companiei Virgin Galactic

Compania miliardarului Richard Branson,Virgin Galactic, și-a dus primii turiști într-o scurtă călătorie în spațiu. Cei trei pasageri - cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani - au petrecut câteva minute în spațiu, de unde au putut admira Pământul și au putut pluti pentru scurt timp în gravitație zero, scrie Le Monde.

Primii turiști în spațiu transportați de compania americană Virgin Galactic au ajuns în spațiu joi, 10 august, a anunțat compania fondată de miliardarul Richard Branson, care își îndeplinește astfel o promisiune făcută în urmă cu două decenii.

Cei trei pasageri – Jon Goodwin, 80 de ani, Keisha Schahaff, 46 de ani, și fiica sa Anastatia Mayers, 18 ani – au petrecut câteva minute în spațiu, de unde au putut admira Pământul și au putut pluti pentru scurt timp în gravitație zero, potrivit videoclipului companiei. Au fost însoțiți de un angajat al Virgin Galactic responsabil cu supravegherea lor și de doi piloți.

Această misiune, denumită Galactic 02, este al doilea zbor comercial al companiei, după o primă efectuată la sfârșitul lunii iunie. Acesta transportase ofițeri de rang înalt ai Forțelor Aeriene Italiene care făcuseră mai multe experimente, și nu civili care făceau călătoria de plăcere.

Înainte de aceasta, compania a efectuat mai multe zboruri de testare, inclusiv unul cu Richard Branson, în iulie 2021. Este a șaptea oară când nava spațială VSS Unity a intrat în spațiu.

Un avion de transport uriaș a decolat mai întâi de pe o pistă convențională din New Mexico, apoi după o perioadă de ascensiune a lansat aeronava, care arată ca un mare jet privat. Apoi și-a pornit motorul și a accelerat pe verticală până a depășit 80 de kilometri în altitudine – limita care marchează începutul spațiului, potrivit armatei americane. Nava spațială a atins 88 de kilometri la cea mai mare înălțime, a anunțat un comentator în timpul videoclipului live. Apoi și-a început rapid coborârea în timp ce planează, înainte de a ateriza pe aceeași pistă.

Opt sute de clienți pe lista de așteptare

Keisha Schahaff și fiica ei Anastatia Mayers sunt ambele din Antigua și Barbuda din Caraibe și și-au câștigat biletul participând la o strângere de fonduri organizată de Virgin Galactic. Vestea îi fusese anunțată lui Keisha Schahaff de către Richard Branson în persoană, care o surprinsese mergând la ea acasă să-i dea costumul de astronaut. Richard Branson s-a întors joi în Antigua și Barbuda pentru a urmări zborul alături de familia călătorilor, a spus el pe X (fostul Twitter), postând o fotografie cu el și cu mama lui Keisha Schahaff.

Al treilea pasager, britanicul Jon Goodwin, a participat la Jocurile Olimpice în 1972. Suferind de boala Parkinson din 2014, este a doua persoană lovită de această boală care a plecat în spațiu. La 80 de ani, însă, nu este cel mai în vârstă – acest record este deținut de William Shatner, la vârsta de 90 de ani.

Mai puțin de șapte sute de oameni au fost în spațiu până acum, potrivit Virgin Galactic, care acum promite un zbor spațial pe lună. Aproximativ opt sute de clienți și-au cumpărat biletul – pentru un preț inițial cuprins între 200.000 și 250.000 de dolari pe pasager (între 180.000 și 227.000 de euro), care a fost ridicat ulterior la 450.000 de dolari (408.000 de euro).

Programul spațial al Virgin Galactic a întârziat cu ani de zile, în special din cauza unui accident din 2014 care a ucis un pilot.

Virgin Galactic concurează cu compania miliardarului Jeff Bezos, Blue Origin, care oferă și zboruri suborbitale scurte și a trimis deja treizeci și unu de oameni în spațiu. Dar de la un accident din septembrie 2022 în timpul unui zbor fără pilot, racheta sa a fost blocată. Blue Origin a promis în martie că își va relua zborurile spațiale „în curând” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră