Există o furie crescândă împotriva SUA în lumea arabă, transmit diplomații americani administrației Biden

10 Noi 2023
Există o furie crescândă împotriva SUA în lumea arabă, transmit diplomații americani administrației Biden

Administrația Biden a primit avertismente dure de la diplomații americani din lumea arabă că sprijinul său puternic pentru campania militară Israelului din Gaza „ne pierde publicul arab pentru o generație”, potrivit unui mesaj diplomatic obținut de CNN.

Mesajele subliniază îngrijorarea profundă a oficialilor americani cu privire la furia tot mai mare împotriva Statelor Unite, care a izbucnit la scurt timp după ce Israelul și-a lansat operațiunile împotriva Hamas, în urma atacurilor grupării militante din Israel din 7 octombrie, care au provocat moartea a peste 1.400 de israelieni.

„Pierdem foarte mult în spațiul de luptă al imaginii”, arată un mesaj de la Ambasada SUA în Oman, care citează conversații cu „o gamă largă de contacte de încredere și serioase”.

Sprijinul robust al SUA pentru acțiunile Israelului este văzut, avertizează oficialii, „ca o culpabilitate materială și morală în ceea ce ei consideră a fi posibile crime de război”.

Mesajul de la ambasadă a fost scris de al doilea cel mai înalt oficial american din Muscat și trimis, printre altele, Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, CIA și FBI. Deși este doar un mesaj de la o ambasadă regională, oferă un instantaneu asupra valului în creștere anti-SUA care mătura Orientul Mijlociu.

Un alt mesaj obținut de CNN de la ambasada americană din Cairo a transmis la Washington comentariul dintr-un ziar egiptean administrat de stat că „cruzimea și disprețul președintelui Biden față de palestinieni au depășit pe toți președinții anteriori ai SUA”.

Președintele Joe Biden a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari la nivel intern și în străinătate cu privire la sprijinul SUA pentru Israel, pe fondul imaginilor cu distrugerea din Gaza și criza umanitară gravă din regiune. În timp ce administrația a rezistat solicitărilor de încetare a focului, oficialii s-au străduit să intensifice ajutorul care intră în Gaza și au făcut eforturi pentru pauze umanitare pentru a permite mai multă asistență să curgă în enclavă și pentru a permite civililor să fugă din lupte.

În  ultimele zile, aliații SUA din lumea arabă și-au exprimat clar furia profundă față de criza umanitară din Gaza.

Weekendul trecut, secretarul de stat Antony Blinken a participat la un summit convocat de ministrul de externe iordanian la care au participat înalți diplomați din Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, precum și secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

La summit, liderii arabi au cerut o încetare imediată a focului în Gaza, în timp ce Blinken a reiterat opoziția SUA, argumentând că aceasta va acorda Hamas timp să se regrupeze și să lanseze un alt atac asupra Israelului.

Casa Albă a declarat joi că  Israelul a fost de acord să avanseze cu pauze zilnice de patru ore  ale operațiunilor militare în zonele din nordul Gazei.

Deși Israelul instituise deja astfel de pauze, oficialii americani văd acest acord ca un progres, deoarece israelienii folosesc limbajul „pauzelor”, pe care SUA consideră că se poate construi.

Totuși, în cadrul administrației, au crescut îngrijorările cu privire la sprijinul SUA pentru Israel.

Unii înalți oficiali spun în privat că există aspecte ale operațiunilor militare ale Israelului pe care pur și simplu nu le pot suporta să le apere  iar alții sunt tulburați de imaginile necontenite cu civili palestinieni uciși de atacurile aeriene israeliene.

Biden s-a confruntat și cu frustrarea care a crescut pe plan intern.

Președintele a fost confruntat cu un protestatar care a cerut încetarea focului la o strângere de fonduri privată săptămâna trecută; protestele pro-palestiniene au avut loc zilnic lângă complexul Casei Albe; și săptămâna aceasta, una dintre intrările de lângă aripa de vest era acoperită cu amprente de mâini pictate cu roșu aprins – menite să imite sângele – și cuvinte precum „genocid Joe”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră