„Există doar planul A”: liderii apărării se tem de eșec în Ucraina

19 Feb 2024
„Există doar planul A”: liderii apărării se tem de eșec în Ucraina

Participanții la Conferința de Securitate de la München au fost îngrijorați de perspectivele Ucrainei față de Rusia și de angajamentul american față de Kiev, scrie Politico.

Patru senatori americani au spus o poveste pe care oficialii ucraineni le-au povestit-o la Conferința de securitate de la München: un soldat într-un șanț în noroi cu artileria rusă explodând în apropiere, derulând pe telefonul său pentru a afla dacă Parlamentul SUA a aprobat ajutorul militar.

Senatorul democrat Sheldon Whitehouse, liderul uneia dintre delegațiile Congresului, a spus că este „sfâșietor” să auzi povestea. „Pentru tinerii soldați ucraineni de pe linia frontului, acesta este un subiect persistent de conversație”, a transmis senatorul, cu un ton sumbru în voce.

Episodul a scos în evidență situația de la întâlnirea din acest weekend a oficialităților și demnitarilor cu mentalitate transatlantică din capitala bavareză. Perspectivele înrăutățite ale Ucrainei pe câmpul de luptă și întrebările despre angajamentul Americii față de Kiev au dominat evenimentul anual. Întunericul a fost amplificat de vestea morții disidentului rus Alexei Navalny, care a apărut chiar când liderii soseau în prima zi a evenimentului.

Mulți politicieni și oficiali au folosit acest moment pentru a afirma că Ucraina va pierde războiul fără ajutorul militar american de 60 de miliarde de dolari în plus, care așteaptă în prezent un vot în Parlament. Dar, de asemenea, păreau departe de a fi siguri despre cum ar putea arăta o victorie pentru Ucraina, chiar și cu acel impuls.

Conferința vine în condițiile în care încrederea în faptul că președintele Joe Biden poate oferi pentru Ucraina este deosebit de scăzută și în timp ce fostul președinte Donald Trump, favoritul republican, lucrează pentru a submina pachetul.

Planul de acum, așa cum este detaliat sau deplâns în interviurile cu opt parlamentari americani și cinci oficiali străini, este doar să împiedice armata ucraineană să se prăbușească.

Mulți au ocolit întrebarea cum ar arăta o victorie ucraineană sau când s-ar putea întâmpla.

Senatorul democrat Mark Warner, președintele Comisiei de Informații a Senatului, a declarat că pachetul de ajutor va fi un „schimbător de joc” pentru Ucraina. Dar el a refuzat să spună că sprijinul ar asigura un triumf ucrainean, afirmând pur și simplu că asistența americană este ultima și cea mai bună speranță a Kievului.

„Nu cunosc nicio altă modalitate prin care, pe termen scurt, ucrainenii să obțină armele, muniția și instrumentele de care au nevoie, în afară de Statele Unite”, a adăugat Warner, unul dintre cei 44 de parlamentari americani de la Munchen.

Gama de posibilități pe câmpul de luptă rămâne enormă, cu sau fără mai multe arme care curg în Ucraina. „Undeva între Afganistan, alungarea rușilor cu un război de gherilă în mod esențial partizan și conflictul dintre marile armate, așa cum avem acum, este locul unde se termină”, a spus Whitehouse.

Ucraina are puține muniții și infanterie. Cetatea Avdiivka a căzut în mâinile rușilor în weekend, oferind Kremlinului prima sa cucerire majoră din luna mai. Înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să-și schimbe conducerea în fruntea armatei țării sale, generalii au insistat că președintele trebuie să mobilizeze încă 500.000 de militari pentru a ține pasul cu o forță rusă mai mare, încă mai puternică, care pare dispusă să facă victime masive pentru a câștiga doar câțiva metri de pământ.

„Când un cetățean al Europei citește că Ucraina s-a retras de la Avdiivka, ar trebui să realizeze un singur fapt: Rusia a ajuns cu câțiva kilometri mai aproape de propria sa casă”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba într-un interviu. „Fiecare avans pe care Rusia îl face în Ucraina aduce armele rusești mai aproape de casa unui european din clasa de mijloc.”

Înalți oficiali ai administrației insistă că angajamentul Americii față de cauza Ucrainei nu a scăzut. „Putin nu se va opri decât dacă este oprit”, a declarat secretarul armatei americane Christine Wormuth, care a sosit la München după ce a văzut trupele americane antrenând un nou batalion ucrainean la o bază americană din Germania. „Și pentru adversarii care urmăresc ce se întâmplă în Ucraina și ce se spune despre voința americană, nu aș vrea să tragă concluzia că vom lăsa un lider ca Putin să facă tot ce vrea”.

Cea mai bună – și singura – opțiune pentru a preveni acest lucru, susțin ei, este încă cea de pe masă: Congresul adoptă asistența militară. „Asta este. Să distrugem armata lui Putin. Ucrainenii știu cum să facă asta, așa că haideți să-i ajutăm să o facă”, a adăugat reprezentantul democrat Jason Crow.

Parlamentarii ambelor partide din München au asigurat aliat după aliat că, în cele din urmă, Camera va da undă verde la ajutor, unii prevăd trecerea imediată în martie. Ei au insistat că majoritatea reprezentanților vor susține proiectul de lege odată ajunși în Parlament. Dar democratul Mikie Sherrill se temea de un factor X: liderul partidului republican, fostul președinte Donald Trump.

„Fostul președinte Trump pare să încerce să deraieze sprijinul pentru actualul supliment bipartizan adoptat de Senat”, a declarat într-un interviu membrul Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei.

Zelensky, în mod clar îngrijorat de această perspectivă, a folosit oportunitățile publice pentru a pleda cazul națiunii sale. „Pentru noi, acest pachet este vital. În prezent, nu căutăm alternative pentru că ne bazăm pe Statele Unite ca partener strategic”, a spus el la o conferință de presă cu vicepreședintele Kamala Harris sâmbătă.

Nu există Plan B dacă parlamentarii nu reușesc să dea undă verde la pachet, a confirmat Harris. „Există doar Planul A”.

Încrederea în ceea ce poate realiza Ucraina – și în președintele Joe Biden – este aparent la cel mai scăzut punct din ultimii doi ani. „SUA doresc o sesiune foto cu aliați fericiți care lucrează împreună”, a spus un oficial NATO. „Dar fără acest sprijin real american, fără această conducere, acest lucru va fi foarte dificil.”

Oficialii ucraineni nu vorbesc despre alternative, insistând că au nevoie de arme și muniție - în special Taurus și sistemul de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune - pentru a evita Rusia. Un parlamentar ucrainean a spus că la Kiev există îngrijorări cu privire la lipsa de conducere demonstrată de Washington, atât în ​​adoptarea suplimentării, cât și în trimiterea – și îndemnarea aliaților – pentru a trimite mai multe muniții cu rază lungă în Ucraina. Oficialul tocmai venise de pe linia frontului din sud și a spus că lipsa munițiilor duce direct la pierderea terenului Ucrainei și la pierderea soldaților.

La Conferința de Securitate de la München de anul trecut nervii au fost vizibili, dar nu au fost la fel de consumatoare. SUA și aliații săi s-au adunat în apărarea Ucrainei, luând înapoi teritoriul confiscat de la Rusia și pregătindu-se pentru o contraofensivă decisivă. Era un drum lung de urmat, dar lupta a evoluat într-o direcție pozitivă. La doar câteva zile după aceea, Biden a stat la Varșovia , după o vizită surpriză cu Zelenskyy în Ucraina, anunțând că „Kievul este mândru, este înalt și, cel mai important, este liber”.

Dar contraofensiva a eșuat și campania terestră s-a blocat, determinând atât forțele ucrainene, cât și cele ruse să joace un joc de ping-pong de artilerie pe frontul de 600 de mile. Kievul a cunoscut mai mult succes în Marea Neagră, scufundând mai multe nave rusești pe calea navigabilă strategică, dar nu a făcut mare lucru pentru a îmbunătăți optica unui război care continuă. Nimeni de o parte și de alta a Atlanticului – și mai ales la Kiev și Moscova – nu poate prezice ce va urma.

„Vom avea o problemă cu Rusia, indiferent de modul în care se termină războiul”, a spus adm. Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, care a avertizat, de asemenea, că, deși Occidentul „s-ar putea să fi fost prea optimist în 2023” cu privire la război, „dar noi trebuie să se ferească de a nu fi prea pesimist în 2024.”

Incertitudinea i-a împuternicit pe scepticii din Ucraina. Ei insistă că SUA întrerupe robinetul și se concentrează în schimb pe frontul de acasă. Senatorul republican JD Vance, care a sosit la München pentru a oferi un punct de vedere contrar, a spus că sprijină lupta Kievului, dar că America nu poate produce suficiente arme pentru a înarma Ucraina și a proteja SUA în același timp.

„Europa trebuie să fie puțin mai autosuficientă” în a se apăra”, a insistat el într-o conferință de presă individuală în afara locului conferinței. „Voi băieți trebuie să faceți un pas înainte. Va exista un pivot în politica americană concentrată în Asia de Est. Având în vedere această realitate, europenii trebuie să-și asume un rol mai agresiv.”

Majoritatea parlamentarilor, însă, nu au vrut să părăsească Munchen fără să ofere speranță. Din nou și din nou, au respins ideea că Ucraina era ireversibil pe muchie de cutit.

„Nu văd cum va câștiga Rusia vreodată acest război. Definiția lor a câștigului este preluarea țării și ocuparea ei. Ei nu vor ocupa niciodată Ucraina”, a declarat senatorul din Idaho Jim Risch , principalul republican din Comisia de Relații Externe a Senatului. „Războaiele se termină atunci când una sau ambele părți au luptat până la epuizare, apoi se așează și vorbesc. Niciuna dintre părți nu este încă acolo.”

Și Casa Albă susținut că Ucraina nu va înceta niciodată să reziste împotriva Rusiei, chiar dacă nu va primi mai mult sprijin: „Există literalmente zero șanse ca ucrainenii să accepte pașnic ocupația rusă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră