Brian Donald, un oficial al Europol, citat de publicația The Observer, a afirmat că această cifra se referă la copiii cărora li s-a pierdut orice urmă după ce au fost înregistrați de autoritățile europene. Acest lucru nu înseamnă că tuturor acestor copii li s-a întâmplat ceva, a precizat purtătorul de cuvânt al Europol la Haga.
El estimează că aproximativ 5.000 dintre acești copii au dispărut în Italia, una din porțile de intrare spre Europa pentru migranții care traversează Marea Mediterană.
Circa un milion de migranți au sosit în Europa în 2015, a estimat Europol, precizând că aproximativ 27% dintre aceștia sunt copii.
Minorii, care călătoresc neînsoțiți de adulți, reprezintă grupul cel mai vulnerabil în ansamblul fluxului de migranți, a subliniat Rafaella Milano, directorul programelor Italia-Europa al ONG-ului Salvați Copiii.
Rafaella Milano spune că numeroși minori se ascund de bună voie de autorități pentru a nu fi trimiși de unde vin.
Brian Donald susține că o infrastructură criminală paneuropeană, sofisticată îi vizează pe emigranți, cu diverse scopuri. Sunt în Germania și în Ungaria închisori în care mare parte dintre deținuți sunt acolo pentru fapte criminale legate de criza migranților. În acest sens, Brian Donald a evocat sclavia și activitățile legate de comerțul sexual.
Guvernul britanic a anunțat, joi, că va găzdui copii refugiați, care au fost separați de familiile lor de conflictele din Siria și din alte țări.