Europarlamentarii au aprobat o investiție în creșterea a producției de muniție în valoare de 1 miliard de euro

01 Iun 2023
Europarlamentarii au aprobat o investiție în creșterea a producției de muniție în valoare de 1 miliard de euro

Deputații europeni au aprobat un proiect de lege care vizează creșterea producției de muniție în Uniunea Europeană pentru a umple rezervele și a accelera livrările către Ucraina, scrie Le Monde.

Această „lege de sprijinire a producției de muniție” ( ASAP ) a fost adoptată pe scară largă (446 de voturi pentru, 67 împotrivă, 112 abțineri) în cadrul unei mini-ședințe plenare de la Bruxelles. Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii mai acest plan, dotat cu 500 de milioane de euro pentru a crește capacitatea de producție de muniție a UE la un milion de obuze pe an. Ar trebui să permită cofinanțarea investițiilor industriale pentru a crește producția fabricilor lor în UE.

Potrivit comisarului pentru industrie Thierry Breton, cu finanțare din partea statelor membre, capacitatea investițională va fi de un miliard de euro. Deputații europeni, care au decis să utilizeze procedura de urgență pentru adoptarea acestei legi, trebuie acum să înceapă negocierile cu Consiliul (statele membre) pentru a ajunge la un acord, în vederea unui vot final în plen în iulie.

„Decizia de astăzi marchează un pas semnificativ înainte pentru securitatea și apărarea Uniunii noastre, și în special pentru sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina în fața agresiunii ruse în curs. Ne va consolida capacitatea de a răspunde provocărilor de securitate”, a declarat europarlamentarul român Cristian Bușoi (PPE).

Alte stiri din Externe

Ultima oră