Sute de mii de persoane fug din zonele de conflict, precum Siria, și vin în Europa în căutarea siguranței și a unei vieți mai bune. Turcia este una dintre porțile către UE.
”Ne dorim o Turcie care să fie factor de stabilitate în regiune, pentru că este o putere regională majoră, un partener important pentru UE, iar UE este cel mai important partener al Turciei.
De asemenea, ne confruntăm cu o problemă importantă, cea a imigranților. Fluxurile migratorii din zonele de conflict, cum ar fi Siria, Irak și chiar Afganistan, au făcut din Turcia și Grecia porți de acces spre Europa.
Dorim o colaborare care va asigura drepturile acestor persoane nefericite și, în special, a refugiaților care provin din zonele de conflict. Vrem ca Europa să fie un loc ce îi va primi cu certitudine pe acei oameni, dar, pe de altă parte, vrem ca Europa să fie un loc sigur pentru europeni, inclusiv pentru locuitorii din estul Mării Egee”, a declarat președintele delegației la comisia parlamentară mixtă UE-Turcia, Manolis Kefalogiannis (PPE, Grecia).
El pune accentul pe necesitatea unui acord între UE și Turcia vizând migrația și situația drepturilor omului, precum și despre progresul Turciei către aderarea la UE.
”Trebuie să existe un acord. În Turcia se află deja 2,5 milioane de refugiați, încă un milion rătăcesc prin țară și 500.000 au trecut în ultimele șase luni spre insule din Grecia și alte locații din Europa.
Deci este vorba de o problemă actuală foarte importantă pentru Europa și întreaga lume. Europa trebuie să demonstreze în acest caz capacitățile sale. Ar fi regretabil dacă o astfel de organizație, pe care toată lumea o vede ca fiind locul unde ar vrea să trăiască, să nu găsească soluții.
Turcia trebuie să respecte principiile și valorile UE. Dar în domeniul migrației există oportunități de a crea încredere reciprocă și chiar condiții care vor ajuta aderarea Turciei la UE”, a adăugat europarlamentarul grec, citat de site-ul PE.
El s-a arătat îngrijorat de situația drepturilor omului și a libertății mass-media din Turcia.
”Există probleme de libertate în Turcia. Dacă citiți ultimul raport al Parlamentului European, veți vedea toate problemele care există în Turcia. În plus, acesta este motivul pentru care nu am deschis procesul de aderare al Turciei la UE. Am subliniat acest fapt, la fiecare nivel, în orice fel și prin toate mijloacele, liderilor tuturor partidelor, în special partidului care guvernează și a președintelui Erdogan.
Turcia ar trebui să ia măsuri de modernizare. Nu Europa se va schimba pentru Turcia. Turcia trebuie să eficientizeze sistemul politic, prin comportamentul său față de libertatea presei, a minorităților, față de drepturile omului, drepturile minorităților și libertatea religioasă”, a mai spus Kefalogiannis.
Cât privește aderarea la UE, Parlamentul European nu și-a schimbat poziția.
”Există multe critici din partea partidelor din Parlamentul European, în special din partea partidelor democratice, în ceea ce privește poziția Turciei față de problemele internaționale.
De exemplu, respectarea drepturilor omului, respectarea dreptului internațional. Există, de asemenea, critici mari la adresa politicii și a comportamentului administrației, la adresa conducerii Turciei. Dar acest lucru nu înseamnă că nu vrem ca Turcia să fie o țară orientată către UE. Vrem ca Turcia să fie o țară stabilă și sigură”. (I.D)