Europa „s-ar putea confrunta cu pericole” din Rusia până la sfârșitul deceniului. Țările UE trebuie să-și dezvolte industriile de apărare pentru a fi pregătite, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu pentru Welt am Sonntag, citat de Euractiv
„Amenințările [lui Vladimir Putin] la adresa țărilor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios. Acestea nu sunt simple amenințări în vânt. Ne-am putea confrunta cu pericole până la sfârșitul deceniului”, a spus Pistorius.
Este timpul ca țările europene să se adapteze peisajului geopolitic în schimbare, mai ales că Statele Unite și-ar putea reduce prezența pe continent, a adăugat el.
„Va fi nevoie de timp pentru ca industria de apărare să-și crească capacitățile. Avem acum cinci-opt ani de recuperat, atât în ceea ce privește forțele armate, industrie și societate”, a insistat ministrul Apărării din Germania.
După invazia Ucrainei de către Rusia, guvernul german și-a intensificat eforturile de a-și reconstrui forțele armate aflate în dificultate, bazându-se, de asemenea, pe un fond special de 100 de miliarde de euro instituit de guvern la următorul atac.
Pistorius a fost numit ministru al Apărării la începutul acestui an, în locul lui Christine Lambrecht.
Luna trecută, Pistorius a prezentat noi linii directoare de apărare, stabilind un obiectiv ca Bundeswehr, armata Germaniei, să fie pregătită pentru război și ca Germania să își asume un rol de conducere militară ca cea mai mare și mai populată economie a Europei.
Retorica sa a stârnit unele controverse în Germania, având în vedere cultura pacifistă a țării, modelată de experiența celui de-al Doilea Război Mondial.
În interviu, ministrul Pistorius a reiterat apelul din liniile directoare pentru o colaborare sporită în domeniul apărării europene.
Orientările din 2023 descriu rolul de apărare al UE ca fiind în primul rând „complementar capacităților defensive ale NATO” prin măsuri economice, umanitare și financiare. În schimb, Pistorius a spus că este posibilă consolidarea coordonării prin Triunghiul Weimar, un forum informal între Germania, Polonia și Franța.
"Suntem foarte interesați de [adăugarea unei componente militare la Triunghiul Weimar]", a spus Pistorius, adăugând că l-a invitat pe noul prim-ministru polonez Donald Tusk la Berlin și că are în vedere o vizită în Polonia cât mai curând posibil în noul an.
Promisiunea guvernului de a revigora forumul și de a încuraja legăturile mai strânse cu Polonia a rămas în mare parte nerespectată sub guvernul predecesorului lui Tusk, Mateusz Morawiecki.