Europa riscă să rămână fără gaz pentru iarna 2023-2024, avertizează Agenția Internațională pentru Energie

03 Noi 2022
Europa riscă să rămână fără gaz pentru iarna 2023-2024, avertizează Agenția Internațională pentru Energie

Organismul avertizează că nivelurile rezervelor europene ar putea fi mai mici decât cele de astăzi la începutul iernii 2023-2024 și solicită guvernelor „să acționeze imediat”, scrie FranceInfo.

Europa riscă să rămână fără gaz pentru iarna 2023-2024, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), joi, 3 noiembrie, care a cerut guvernelor să „acționeze imediat”, în special pentru a reduce cererea.

Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi anul viitor, în cazul unei încetări complete a livrărilor din Rusia, dar și din cauza redresării economice a Chinei care ar ajunge să absoarbă o mare parte din GNL, estimează în calculele sale. AIE, creată de OCDE în 1974 pentru a consilia țările în chestiuni energetice.

Condiții geopolitice și economice globale îngrijorătoare

Rezervele europene ar fi atunci pline doar cu 65% la începutul iernii 2023-2024, comparativ cu 95% în prezent, a declarat directorul acesteia, Fatih Birol, unor jurnalişti în cadrul unei conferinţe de presă online.

„Perna” oferită de nivelul actual al rezervelor, împreună cu scăderea recentă a prețurilor la gaze și temperaturile neobișnuit de calde, nu ar trebui să conducă la concluzii exagerat de optimiste cu privire la viitor ”, avertizează AIE în această analiză. Ea subliniază că până în vara lui 2023, condițiile geopolitice și economice globale pentru aprovizionarea și umplerea rezervelor sunt de așteptat să se fi schimbat semnificativ față de 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră