Gazele naturale lichefiate din Rusia continuă să sosească pe țărmurile europene provenind din zăcământul de gaze Yamal, operat de TotalEnergies, scrie BFMTV
Aceasta este fața ascunsă a crizei energetice: niciodată până acum Europa nu a cumpărat atât de mult gaz rusesc... transportat cu vaporul. De la începutul anului, importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia au crescut cu 13%, potrivit datelor Grupului Internațional de Importatori de GNL (GIIGNL). Acestea se ridicau deja la 11 milioane de tone la sfârșitul lunii august și ar trebui să depășească cu mult nivelul importurilor rusești de GNL în 2021, care au fost de 13 milioane de tone.
În primul semestru, achizițiile au ajuns deja la 8,6 milioane de tone față de 7,6 milioane în primele șase luni ale anului trecut. Cu toate acestea, tendința ar trebui să se calmeze deoarece depozitele de gaze din Europa sunt aproape pline. Prețurile GNL în Europa au început deja să scadă.
Novatek nu este Gazprom...
Dar mișcarea generală este clară. „Intră sub radar, dar continuăm să importam mult gaz rusesc, dar în formă lichidă care tranzitează cu vaporul”, explică un lider francez în sector. Astăzi, Rusia reprezintă aproximativ 12% din livrările de GNL din Europa.
Acest gaz provine din zăcământul de gaze Yamal, operat de franceză TotalEnergies și partenerul său rus Novatek. „Politicienii acceptă această situație pentru că Novatek este o companie privată, spre deosebire de Gazprom, explică o sursă apropiată autorităților publice. Banii nu cad în buzunarele lui Putin”.
Liderii politici europeni sunt bucuroși să vadă o reducere cu două treimi a importurilor lor de gaz rusesc. Dar, în realitate, mai presus de toate importurile de gazoducte au scăzut semnificativ în timp ce Gazprom și-a tăiat principala conductă North Stream 1. La sfârșitul lunii iulie, compania franceză Engie a susținut că livrările sale de gaz rusesc erau de doar 4%. Dar acestea sunt doar achiziții de la Gazprom. Grupul cumpără în continuare GNL de la site-ul Yamal de la Novatek și TotalEnergies din Siberia.
Germania profită
Gazul sosește în Europa prin terminalele GNL din Țările de Jos, Belgia, Franța și Spania. „Gazul este parțial trimis înapoi în Germania, care are mare nevoie de el”, explică o sursă industrială.
Rusia încă reprezintă 14% din importurile de gaz natural lichefiat importate în Europa. Cu toate acestea, cu mult înaintea Statelor Unite, care reprezintă acum aproape jumătate din GNL european. Exporturile lor către bătrânul continent au explodat cu 150% în prima jumătate a anului, potrivit GIIGNL.
Americanii sunt marii câștigători ai crizei gazelor din Rusia.
L’Europe augmente ses importations de gaz russe… liquidehttps://t.co/GojpwNaMXK pic.twitter.com/Jy8LpvinX1
— BFMTV (@BFMTV) September 28, 2022