Europa investighează „atacuri” asupra gazoductelor rusești către Europa

27 Sep 2022
Europa investighează „atacuri” asupra gazoductelor rusești către Europa

Europa investighează marți ceea ce Germania și Danemarca au declarat că sunt atacuri care au provocat scurgeri majore în Marea Baltică de la două conducte rusești aflate în centrul unui impas energetic, scrie Reuters

Dar a rămas departe de a fi clar cine s-ar putea afla în spatele scurgerilor care au fost raportate pentru prima dată luni pe conductele Nord Stream pentru care Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, le-a spus liderilor de afaceri că scurgerile s-au datorat atacurilor direcționate asupra infrastructurii, iar Berlinul știa acum cu siguranță „că nu au fost cauzate de evenimente naturale sau de vechime a materialelor”.

Premierul polonez a dat vina pe sabotaj, fără a cita dovezi, premierul Danemarcei a spus că scurgerile au fost cauzate în mod clar de acțiuni deliberate, iar poliția suedeză a declarat că a început o investigație pentru un potențial „sabotaj grav”.

Rusia, care a redus livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni pentru invazia Ucrainei de către Moscova, a mai spus că sabotajul este o posibilitate și că scurgerile subminează securitatea energetică a continentului.

Un înalt oficial ucrainean a numit incidentul un atac rusesc de destabilizare a Europei, fără a oferi dovezi.

„Vedem clar că este un act de sabotaj, legat de următorul pas de escaladare a situației din Ucraina”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la deschiderea unei noi conducte între Norvegia și Polonia.

Seismologii din Danemarca și Suedia au declarat că au înregistrat două explozii puternice luni în apropierea scurgerilor.

„Semnalele nu seamănă cu semnalele de la cutremure. Ele seamănă cu semnalele înregistrate în mod obișnuit de la explozii”, a spus Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei (GEUS).

Iar seismologii de la Universitatea Uppsala din Suedia, care cooperează cu GEUS, au spus că a doua explozie, mai mare, „corespunde la peste 100 de kilograme (kg) de dinamită”, adăugând că exploziile au fost în apă, nu sub fundul mării.

Conductele Nord Stream au fost surse de conflict într-un război energetic din ce în ce mai intens între capitalele din Europa și Moscova, război  care a afectat mari economii occidentale, a dus la creșterea prețurilor la gaze și a declanșat o căutare de aprovizionare alternative.

"Germania este o țară care știe să se apere. Și Europa este un continent care își poate proteja infrastructura energetică", a spus Habeck din Germania, adăugând că aprovizionarea cu energie a celei mai mari economii a Europei nu a fost afectată.

Forțele armate daneze au declarat că cea mai mare scurgere de gaz a provocat o perturbare a suprafeței de peste 1 km (0,6 mile) în diametru.

Risc de explozii

Scurgerile au fost foarte mari și ar putea dura poate o săptămână până când gazul să nu se mai scurgă din conducta Nord Stream 2, a declarat șeful Agenției Energetice din Danemarca, Kristoffer Bottzauw.

Navele ar putea pierde flotabilitatea dacă ar intra în zonă. „Suprafața mării este plină de metan, ceea ce înseamnă că există un risc crescut de explozii în zonă”, a spus Bottzauw.

Administrația Maritimă Suedeză (SMA) a declarat că două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și alta în zona daneză, au fost la nord-est de Bornholm din Danemarca.

„Suntem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de amplasament”, a spus un purtător de cuvânt al SMA.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că sabotajul nu poate fi exclus. „Vorbim despre trei scurgeri cu o oarecare distanță între ele și de aceea este greu de imaginat că este o coincidență”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit-o „o știre foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, vorbim despre unele daune de natură neclară aduse conductei din zona economică a Danemarcei”. El a spus că a afectat securitatea energetică a continentului .

Nicio conductă nu pompa gaz în Europa în momentul în care au fost găsite scurgerile, dar incidentele vor distruge orice așteptări rămase că Europa ar putea primi combustibil prin Nord Stream 1 înainte de iarnă.

Operatorul Nord Stream a spus că pagubele au fost „fără precedent”. Gazprom, compania controlată de Kremlin cu monopol asupra exporturilor de gaze rusești prin conducte, a refuzat să comenteze.

„Există unele indicii că este vorba despre daune deliberate”, a spus o sursă europeană de securitate, adăugând că este încă prea devreme pentru a trage concluzii. „Trebuie să întrebi: cine ar profita?”

Norvegia, între timp, a declarat că va consolida securitatea la instalațiile sale de petrol și gaze în urma scurgerilor și a rapoartelor privind activitățile cu drone în Marea Nordului, a declarat ministrul Energiei Terje Aasland într-un comunicat.

Autoritățile din Danemarca au cerut creșterea nivelului de pregătire în sectorul său de energie și gaze, un pas care ar necesita o siguranță sporită pentru instalațiile și instalațiile electrice.

Rusia a redus livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet fluxurile în august, acuzând sancțiunile occidentale pentru cauzarea dificultăților tehnice. Politicienii europeni spun că acesta a fost un pretext pentru a opri furnizarea de gaze.

Noua conductă Nord Stream 2 nu a intrat încă în operațiuni comerciale. Planul de a-l folosi pentru furnizarea de gaz a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, în ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”, în februarie.

„Scurgerile multiple subacvatice înseamnă că niciuna dintre conducte nu va livra probabil niciun fel de gaz către UE în iarna viitoare, indiferent de evoluțiile politice din războiul din Ucraina”, a scris Eurasia Group într-o notă.

Prețurile gazelor europene au crescut de la această știre, prețul de referință din octombrie olandez urcând cu aproape 10% marți. Prețurile sunt încă sub vârfurile din acest an, dar rămân cu peste 200% mai mari decât la începutul lui septembrie 2021.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră