Scurgeri spectaculoase de gaze pe gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică: "Nu e o coincidență”"

27 Sep 2022
Scurgeri spectaculoase de gaze pe gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică: "Nu e o coincidență”"

Danemarca și-a plasat infrastructura energetică în alertă maximă, adăugând că este „prea devreme” pentru a cunoaște cauzele acestor incidente foarte rare. Kremlinul a spus că este „extrem de îngrijorat, scrie Le Monde.

Controversate și scoase din funcțiune din cauza războiului din Ucraina, gazoductele Nordstream 1 și 2 care leagă Rusia de Germania au fost ambele lovite brusc de scurgeri inexplicabile în Marea Baltică, au anunțat autoritățile daneze și suedeze marți (27 septembrie), stârnind suspiciuni de sabotaj.

Scurgerile erau vizibile la suprafață cu barbotare variind de la 200 de metri la 1.000 de metri în diametru, a anunțat armata daneză, cu imagini care susțin afirmația. „Cea mai mare [barbotare] agită suprafața pentru un kilometru bun în diametru. Cel mai mic face un cerc de aproximativ 200 de metri” în diametru, explică armata daneză într-un comunicat despre aceste scurgeri situate în largul insulei daneze Bornholm.

Pentru premierul danez Mette Frederiksen, „este greu de imaginat că este întâmplător” iar sabotajul nu trebuie „exclus” , a declarat ea în timpul unei călătorii în Polonia.

A doua zi după anunțul unei scurgeri în gazoductul paralel Nord Stream 2, gazoductul Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a fost, la rândul său, afectat de două scurgeri de gaz foarte rare în Marea Baltică. Copenhaga și-a plasat imediat infrastructura energetică în alertă, considerând în același timp că este „prea devreme” pentru a comenta cauzele acestor incidente simultane.

Obiecte ale luptei geopolitice din ultimele luni, cele două conducte operate de un consorțiu dependent de gigantul rus Gazprom nu sunt operaționale din cauza consecințelor războiului din Ucraina. Dar ambele erau încă pline de gaz. Kremlinul a spus că este „extrem de îngrijorat” , considerând că nu ar trebui exclusă nicio ipoteza, inclusiv cea a sabotajului.

Toate trei sunt situate în largul insulei daneze Bornholm. Scurgerile de pe Nord Stream 1 au loc în afara apelor teritoriale, dar una se află în zona economică exclusivă a Danemarcei, cealaltă în cea a Suediei.

„Scurgerile din conductele de gaze sunt extrem de rare și, prin urmare, vedem un motiv pentru a crește nivelul de vigilență în urma incidentelor la care am fost martori în ultimele douăzeci și patru de ore” , a explicat într-un comunicat de presă directorul Agenției Daneze pentru Energie, Kristoffer Böttzauw, promițând „monitorizarea amănunțită a infrastructurii critice a Danemarcei” .

Nivelul de alertă a fost ridicat la portocaliu, al doilea cel mai ridicat. Măsuri concrete pentru creșterea siguranței fabricilor și instalațiilor vor trebui puse în aplicare de către companiile din sector.

„Totul indică faptul ca nu e o coincidență”

Construită în paralel cu gazoductul Nord Stream 1, conducta Nord Stream 2 avea scopul de a dubla capacitatea de import de gaz rusesc în Germania. Dar punerea în funcțiune iminentă a fost suspendată, ca răzbunare pentru invazia Ucrainei de către Moscova.

Gazprom a redus treptat volumele de gaze livrate de Nord Stream 1 până când conducta s-a închis complet la sfârșitul lunii august, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru amânarea reparațiilor necesare la conductă.

Autoritățile germane nu au comentat imediat. Dar, potrivit unei surse apropiate guvernului german, citată de cotidianul german Tagesspiegel „totul indică faptul ca nu e o coincidență . „Nu ne putem imagina un scenariu care să nu fie un atac țintit ”, a insistat această sursă.

Navigarea pe o rază de cinci mile marine (aproximativ 9 kilometri), precum și survolarea acestora pe o rază de un kilometru sunt interzise. Potrivit autorităților, incidentele nu au consecințe asupra siguranței sau sănătății locuitorilor din insulele daneze vecine Bornholm și Christianso.

Impactul asupra mediului ar trebui să fie local și limitat, conform evaluărilor inițiale. Prim-ministrul danez inaugurează, marți, alături de colegii săi norvegieni și polonezi, Baltic Pipe, o conductă de gaz care leagă Polonia de Norvegia și care trece prin teritoriul și apele țării scandinave.

Alte stiri din Externe

Ultima oră