Europa amenință că va „distruge” armata rusă dacă aceasta va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei

13 Oct 2022
Europa amenință că va „distruge” armata rusă dacă aceasta va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei

"Orice atac nuclear asupra Ucrainei va duce la un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilata”, a spus joi șeful diplomației europene Josep Borrell, scrie Le Soir.

"Președintele rus Vladimir „Putin spune că nu blufează cu amenințarea nucleară. El trebuie să înțeleagă atunci că nici țările care susțin Ucraina, Uniunea Europeană și statele sale membre, Statele Unite și NATO, nu blufează. Orice atac nuclear asupra Ucrainei va duce la un răspuns, nu un răspuns nuclear, ci un răspuns militar atât de puternic încât armata rusă va fi anihilata”, a declarat el pentru Colegiul Europei din Bruges.

Amenințările Moscovei sunt luate foarte în serios de către membrii Alianței Atlantice. „Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile”, a declarat, marți, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, din Norvegia, înainte de o întâlnire a miniștrilor apărării NATO.

„Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a avertizat el. „Urmărim îndeaproape forțele nucleare rusești. Nu am văzut nicio schimbare în poziția Rusiei. Dar rămânem vigilenți”, a spus el, totuși. „Nu avem nicio indicație în acest moment că Rusia și-a schimbat postura nucleară, dar o monitorizăm 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână”, a confirmat miercuri secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Doctrina militară rusă prevede posibilitatea unor lovituri nucleare dacă teritoriul rus este atacat. Fostul președinte și numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a asigurat că Moscova va apăra noile teritorii anexate „inclusiv cu arme nucleare strategice”.

„Trebuie să luăm în serios această retorică din Rusia, dar nu trebuie să intrăm în panică”, a asigurat un oficial european al NATO în cadrul întâlnirii miniștrilor de la Bruxelles, observând că teritoriile anexate fuseseră deja preluate de armata ucraineană „fărăcca cel mai rău scenariu sa se producă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră