Europa a fost trimisă la masa copiilor în negocierile de pace din Ucraina, spune CEO-ul Rheinmetall

18 Feb 2025
Europa a fost trimisă la masa copiilor în negocierile de pace din Ucraina, spune CEO-ul Rheinmetall

Națiunile europene au fost lăsate la masa copiilor în discuțiile despre viitorul Ucrainei din cauza deceniilor de subinvestiții în apărare, a avertizat șeful celui mai mare contractant de apărare din Germania, scrie Financial Times

Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall, a declarat că Europa este de vină pentru că a fost exclusă de la negocierile președintelui american Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Dacă nu investești, dacă nu ești puternic, ei te tratează ca pe niște copii”, a spus el pentru Financial Times. „A fost foarte convenabil pentru europeni în ultimii 30 de ani să spună, OK, cheltuiesc 1% [din PIB pentru apărare], e în regulă.”

Consecința acestei poziții, a spus Papperger, a fost că europenii sunt ca niște copii trimiși la o masă separată, în timp ce SUA și Rusia se implicau în discuții despre viitorul Ucrainei.

„Dacă părinții iau cina, copiii trebuie să stea la altă masă”, a spus el. „SUA negociază cu Rusia și niciun european nu este la masă – a devenit foarte clar că europenii sunt copiii”, a adăugat el în marginea Conferinței de securitate de la München.

Între 2021 și 2024, cheltuielile totale pentru apărare ale țărilor UE au crescut cu peste 30%, până la aproximativ 326 de miliarde de euro, aproximativ 1,9% din PIB-ul blocului, potrivit datelor oficiale.

Trump a făcut presiuni puternice asupra membrilor NATO pentru a-și crește cheltuielile pentru apărare până la 5% din PIB.

Papperger vorbea în timp ce liderii europeni s-au suparat de decizia lui Trump de a-l suna pe Vladimir Putin să înceapă negocieri „imediate” asupra unui acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără a consulta Europa sau Kievul.

În timp ce liderii europeni se confruntau cum să asigure securitatea continentului după amenințările SUA de a-și reduce drastic sprijinul, executivul deschis al apărării a spus că cererea de arme în regiune va rămâne puternică chiar și în cazul unei încetări a focului între Ucraina și Rusia.

„Europenii și ucrainenii nu au nimic în depozitele lor”, a spus el, referindu-se la stocurile scăzute de arme deținute pe continent.

Prețul acțiunilor Rheinmetall, care s-a dublat aproape de patru ori de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a scăzut inițial după ce planul lui Trump pentru negocierile de pace a fost anunțat săptămâna trecută.

Dar stocurile europene de apărare, inclusiv Rheinmetall, au crescut de atunci, deoarece investitorii au pariat că guvernele din regiune ar trebui să mărească masiv cheltuielile militare ca răspuns la temerile tot mai mari de retragere a SUA din rolul său de decenii de garant al securității continentului.

Papperger, despre care se crede că a fost ținta unui complot de asasinat dejucat de Rusia anul trecut, și-a exprimat îndoiala că discuțiile de pace ale lui Trump ar conduce de fapt Rusia să „oprească tragerile”.

El a spus că compania sa ar beneficia chiar dacă ar exista o încetare a focului, deoarece Europa va continua să investească în arme în timp ce se confruntă cu amenințarea agresiunii ruse.

„Chiar dacă războiul [din Ucraina] se oprește – dacă credem că avem un viitor foarte pașnic, cred că este greșit”, a spus el.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a cheltuit anul trecut aproximativ 2% din PIB pentru apărare. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că ținta alianței va trebui să se ridice la „considerabil mai mult de 3%.

Papperger a spus că, după alegerile naționale de duminică, se aștepta ca următorul guvern al Germaniei să relaxeze rapid regulile stricte privind datoria pentru a permite mai multe cheltuieli pentru apărare, chiar dacă liderul electoral Friedrich Merz s-a angajat oficial să le mențină în vigoare.

„Personal cred că asta se va întâmpla și se va întâmpla imediat”, a spus el.

Acțiunile grupurilor europene de apărare au crescut de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 și au primit un nou  impuls luni, după ce vicepreședintele american JD Vance a exprimat și mai multă incertitudine în weekend cu privire la angajamentul Washingtonului de a asigura securitatea continentului. 

Rheinmetall a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai creșterii insecurității globale. Papperger a declarat  că se așteaptă la vânzări anuale în valoare de 30-40 de miliarde de euro în următorii cinci ani - o creștere bruscă față de cei 5,7 miliarde de euro raportați de companie în 2021, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră