Eurodeputații au convocat-o pe Ursula von der Leyen cu privire la contractul cu Pfizer

13 Ian 2023
Eurodeputații au convocat-o pe Ursula von der Leyen cu privire la contractul cu Pfizer

Comisia pentru COVID-19 a Parlamentului European va cere președintelui Comisiei Europene să se prezinte în fața juriului, scrie Politico.

Europarlamentarii care conduc comisia COVID-19 a Parlamentului European au decis să-i ceară președintelui Comisiei Europene să apară public în fața comisiei, potrivit unui comunicat transmis în exclusivitate POLITICO de președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, contract de mai multe miliarde de euro, semnat în apogeul pandemiei. În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje SMS cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

„Uniunea Europeană a cheltuit o mulțime de resurse publice în producția și achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei”, a spus Van Brempt în declarație. „Parlamentul are dreptul de a obține o transparență deplină cu privire la modalitățile acestor cheltuieli și la negocierile preliminare care au dus la acestea”.

Până acum, președintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici mediatorul UE și nici Curtea de Conturi nu au reușit să arunce o lumină asupra acestor  tranzacțiil tulburi. Parchetul European, care are competențe legale care le lipsesc celorlalte agenții de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă președintele Comisiei este ținta acestuia.

Panelul COVID a analizat acordul – al treilea și cel mai mare contract semnat cu Pfizer și partenerul său german BioNTech – și a audiat până acum atât Curtea de Conturi, cât și mediatorul UE. Dar directorul Pfizer Albert Bourla a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitația va fi trimisă președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dacă îi cere lui von der Leyen să participe la audiere. Metsola este membră a grupului de centru-dreapta Partidul Popular European, același care a plasat-o pe președintele Comisiei în rolul ei.

Invitația, dacă ajunge, nu are forță legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. Dar, în condițiile în care solicitările pentru o mai mare transparență devin din ce în ce mai puternice pe măsură ce scandalul de corupție din Qatargate cuprinde Bruxelles, ea poate simți că nu poate spune nu.

Nu doar von der Leyen este în vizorul deputaților europeni. Van Brempt a spus în declarația sa că comisia va cere, de asemenea, revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European ca răspuns la refuzul lui Bourla de a depune mărturie. In trecut parlamentarii  au votat pentru interzicerea lobbyiștilor Monsanto în 2017, după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere. Dar nu este automat – decizia ar trebui aprobată prin procesele interne ale Parlamentului. Iar deputații europeni individuali pot continua să înscrie lobbyiștii Pfizer ca oaspeți privați. 

Dar chiar și mișcările simbolice au importanța lor, deoarece instituțiile UE încearcă să-și repare daunele aduse recent reputației sale de scandalul cu privire la Qatar.

„Transparența este esențială pentru a asigura încrederea cetățenilor noștri în instituțiile europene”, a explicat Van Brempt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră