Este posibil ca Norvegia să fi arestat un personaj superior al serviciilor secrete rusești

29 Oct 2022
Este posibil ca Norvegia să fi arestat un personaj superior al serviciilor secrete rusești

Odată cu arestarea unei persoane care se dădea drept un cercetător brazilian, serviciile de contrainformații (PST) din Norvegia s-ar putea să fi pus mâna pe o personalitate importantă a informațiilor ruse, o captură rară în contextul tensiunilor mari dintre Moscova și Occident, scrie Le Monde.

Admis în toamna lui 2021 ca lector la Universitatea Norvegiană din Tromso, în regiunea strategică arctică, individul a fost arestat luni de poliție și plasat, inițial, în internare pentru încălcarea legilor imigrației, în vederea expulzarii.

Având in vedere ca este vorba de fapt de un rus care actioneaza in numele serviciilor secrete ale tarii sale, serviciile norvegiene au deschis o ancheta, pentru "spionaj ilegal indreptat impotriva secretelor de stat de natura sa prejudicieze interesele fundamentale ale natiunii" , fapte pedepsite cu trei ani de închisoare.

Vineri, PST l-a identificat pe suspect ca fiind Mikhail Mikushin, un rus născut în 1978, în timp ce persoana în cauză, care deține un pașaport brazilian, se prezintă ca un brazilian în vârstă de 37 de ani, pe numele lui José Assis Giammaria.

Potrivit PST, Mikhail Mikushin este un „agent ilegal” , un spion care încearcă să se amestece mult timp într-o țară străină pentru a construi acolo o rețea de contacte, a crea canale de informare și a intra în cercuri cu informații sensibile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră