Erdogan: Occidentul provoacă, nu caută medierea

26 Dec 2022
Erdogan: Occidentul provoacă, nu caută medierea

Președintele turc a vorbit despre criza ucraineană atacând Occidentul: „Ei provoacă, dar nu caută medierea”, a spus Recep Tayyip Erdogan într-o întâlnire cu tinerii la Erzurum, scrie agentia Anadolu.

Rolul Turciei de mediator între Rusia și Ucraina a contribuit la încheierea acordului de cereale la Marea Neagră, semnat în iulie la Istanbul, a declarat duminică președintele turc.

"Din păcate, Occidentul a lansat doar provocări și nu a făcut nici un efort să medieze în războiul Ucraina-Rusia. Turcia și-a asumat acest rol de mediator în 2022 și a început să exploateze coridorul cerealelor Mării Negre", a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan la un eveniment cu tinerii din provincia de est Erzurum.

Președintele Erdogan a spus că Europa a primit aproximativ 44% din cerealele exportate din Ucraina, în timp ce Turcia a primit 16%, iar țările africane 14%.

Citând propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a trimite cereale și îngrășăminte în țările în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate, în special în Africa, Erdogan a spus că țara sa va face făină din cereale rusești care va fi trimisă, în colaborare cu Rusia și ONU, în țările africane sărace.

În iulie, Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră; exporturi care fuseseră oprite după izbucnirea războiului Rusia-Ucraina din februarie. Un centru comun de coordonare format din reprezentanți ai celor trei țări și ai ONU a fost înființat la Istanbul pentru a supraveghea operațiunile.

Primul vas care transporta cereale a plecat pe 1 august din portul ucrainean Odesa în temeiul acestui acord istoric.

Turcia, salutată de comunitatea internațională pentru rolul său unic de mediator între Ucraina și Rusia, a cerut în mod repetat Kievului și Moscovei să se angajeze în negocieri pentru a pune capăt războiului.

Președintele turc a mai spus că exportul de îngrășăminte este o „parte mai intensă a muncii” și a spus că dorește să ia măsuri cu Rusia în această problemă.

Subliniind că zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră sunt una dintre cele mai importante evoluții, Erdogan a spus: „Vom consuma în casele noastre, în primul trimestru al anului 2023, cele 540 de miliarde de metri cubi de gaze naturale descoperite în Marea Neagră. .

În 2020, Turcia a descoperit 540 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în Marea Neagră, unde navele Fatih, Yavuz și Kanuni își continuă operațiunile de prospectare.

Erdogan a spus că țara marchează și „evoluții serioase” în domeniul apărării.

"Turcia a dat dovadă de o mare îndrăzneală în domeniul industriei de apărare și, cu această inițiativă, toți ochii s-au îndreptat către Turcia. Tot Occidentul, inclusiv Statele Unite, toți doresc să dobândească această tehnologie (din Turcia)", a spus el.

„Acolo, în 2023, va începe producția în serie a dronei noastre de luptă Kizilelma și vom lansa aeronavele noastre naționale de luptă”, a spus președintele turc.

La începutul săptămânii trecute, contractorul turc de apărare Baykar a efectuat zborul inaugural al dronei sale de luptă Kizilelma.

Cu o semnătură radar minimă datorită designului său, Kizilelma va putea îndeplini cele mai dificile misiuni. De asemenea, va putea zbura cu o sarcină utilă de până la 1.500 de kilograme, echipat cu muniție fabricată din Turcia și recunoaștere optimă datorită radarului activ cu scanare electronică (AESA), dezvoltat de asemenea la nivel național.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră