Erdogan: Cancelarul german și-a schimbat poziția, dorește „un teren comun” cu Rusia

03 Noi 2022
Erdogan: Cancelarul german și-a schimbat poziția, dorește „un teren comun” cu Rusia

Cancelarul german și-a schimbat poziția față de Rusia, spunând că „ar trebui să găsim un punct comun” cu liderul rus Vladimir Putin, a declarat miercuri președintele turc într-un interviu, scrie agentia turca Anadolu.

Reamintind apelul telefonic de marți cu omologul său german Olaf Scholz, Erdogan a subliniat importanța „relațiilor personale”, pentru a realiza „cei mai importanți pași” în diplomație.

„Am vorbit despre asta (importanța relațiilor personale) cu domnul Putin ieri”, a spus Erdogan în timpul unui interviu în direct difuzat de mai multe televiziuni din Turcia

Președintele turc a spus că aceste apeluri arată că președintele rus „nu este cineva care să facă un pas înapoi” dacă mergi împotriva lui.

Remarcile sale au venit după convorbirea telefonică de marți cu Olaf Scholz, în care au făcut schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluții din războiul Rusia-Ucraina.

Cancelarul Germaniei a apreciat eforturile Turciei de a menține exporturile de cereale din Ucraina prin intermediul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al Germaniei.

Pe 22 iulie, Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale din Marea Neagră, care au fost întrerupte după ce a început războiul Rusia-Ucraina în februarie.

Sâmbătă, Rusia a anunțat că își va suspenda participarea la acord pentru ceea ce pretindea a fi un atac ucrainean asupra flotei sale de la Marea Neagră în portul Sevastopol.

Miercuri mai devreme, Turcia și Rusia au anunțat revenirea Moscovei la punerea în aplicare a acordului de cereale la Marea Neagră, în urma medierii Ankara și a ONU.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră