Energie: Macron face apel la Berlin pentru „solidaritate” europeană în fața creșterii prețurilor la energie

17 Oct 2022
Energie: Macron face apel la Berlin pentru „solidaritate” europeană în fața creșterii prețurilor la energie

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut duminică Germaniei „solidaritate” europeană în fața creșterii prețurilor la energie, avertizând asupra „denaturarilor” concurenței la care ar putea conduce planul masiv german de a ajuta gospodăriile și persoanele fizice, scrie Le Figaro.

Nu putem să rămânem la politicile naționale pentru că asta creează distorsiuni pe continentul european”, a spus el într-un interviu acordat cotidianului francez Les Echos.

Europa noastră, ca și în timpul crizei Covid, se află într-un moment al adevărului (...) Trebuie să acționăm cu unitate și solidaritate”, a pledat el. Guvernul lui Olaf Scholz, acuzat că merge de unul singur cu planul său de sprijin de 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja gospodăriile și întreprinderile germane, este sub presiunea mai multor parteneri din UE pentru a accepta mai multă solidaritate financiară.

Încrezător „ în puterea cuplului franco-german ”

Germania se află într-o perioadă de schimbare a modelului, a cărui natură destabilizatoare nu trebuie subestimată”, a recunoscut Emmanuel Macron. Dar dacă vrem să fim consecvenți, nu strategiile naționale trebuie adoptate, ci o strategie europeană”, a insistat el. Șeful francez, totuși, a spus că este încrezător „în puterea cuplului franco-german și în capacitatea noastră de a duce împreună o strategie ambițioasă”.

Liderii Uniunii Europene se vor strădui la un summit de joi și vineri de la Bruxelles pentru a găsi un răspuns comun la creșterea prețurilor la energie cauzată de războiul din Ucraina. 

Există solidaritate europeană față de Germania și este normal să existe solidaritate din Germania față de Europa!", a insistat președintele francez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră