Emmanuel Macron a condus Franța într-un „moment Frexit”

22 Iun 2024
Emmanuel Macron a condus Franța într-un „moment Frexit”

Fostul negociator-șef al UE, Michel Barnier, responsabil pentru conducerea negocierilor pentru Brexit, a declarat în „The Telegraph” că Franța trebuie să „asculte cei mai săraci alegători ai săi” și „să învețe din greșelile Marii Britanii”, scrie Le Figaro.

„Sunt convins că trebuie să acordăm o mare atenție și respect la ceea ce cred oamenii de pe teren în unele zone foarte sărace. Acesta este ceea ce s-a întâmplat în Regatul Unit, explicând o mare parte a votului pentru Brexit și cred că ar putea fi la fel și în Franța ”, a declarat Michel Barnier , fost comisar european și fost negociator șef al UE, responsabil cu conducerea Brexit-ului. negocieri, într-un interviu acordat pe 22 iunie presei britanice The Telegraph.

Pariu foarte riscant”

Francezul a descris decizia lui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională drept un „pariu foarte riscant” . „Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce s-ar putea întâmpla în Franța ”, a spus el, cerând francezilor „să se uite la ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie de la Brexit ” . Alte țări ar putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu s-ar învăța lecțiile Brexit-ului, a avertizat în special politicianul, referindu-se la un „moment Frexit."

Aceste declarații vin în contextul alegerilor legislative anticipate, care au loc la trei săptămâni după alegerile europene  marcate de marea victorie a Rassemblement din Franța. „Nu cred că Marine Le Pen și Jordan Bardella s-au răzgândit. Sunt încă antieuropeni”, a declarat Michel Barnier. „Îmi amintesc prima sentință a doamnei Le Pen în seara referendumului din Marea Britanie . Ea a felicitat alegătorii britanici pentru că s-au eliberat de „servitutea europeană” și apoi a descris rezultatul referendumului drept „cel mai important moment de la căderea Zidului Berlinului”, a amintit el.

„Cred că ea [Marine Le Pen] încă păstrează aceeași stare de spirit... Răspunsul meu este să spun – fără nicio formă de agresiune, răzbunare sau satisfacție – uite ce s-a întâmplat în Marea Britanie de la Brexit ”, a mai afirmat el în cotidianul britanic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră