Emma Răducanu a fost avertizată că „va fi folosită ca propagandă de către Putin” după numirea unui antrenor rus

28 Iul 2022
Emma Răducanu a fost avertizată că „va fi folosită ca propagandă de către Putin” după numirea unui antrenor rus

Emma Răducanu riscă controverse „angajând un antrenor rus” pentru apărarea titlului de la US Open: britanica nr. 1 a făcut echipă cu Dmitry Tursunov, scrie The Telegraph.

Emma Răducanu a fost avertizată că va fi folosită ca instrument de propagandă de Vladimir Putin după ce a făcut echipă cu un antrenor rus.

Deputatul Chris Bryant, președintele Grupului parlamentar al tuturor partidelor pentru Rusia,a îndemnat-o pe Răducanu să renunțe la planurile de a colabora cu Dmitri Tursunov, pe care Ministerul de Interne pare să-l fi oprit să participe la Wimbledon în această vară, în vederea participării luna viitoare la US Open.

„Kremlinul va prezenta asta ca o lovitură de stat de publicitate și un indiciu că Marii Britanii nu-i pasă cu adevărat de războiul din Ucraina, așa că va fi o adevărată rușine dacă Emma merge mai departe cu asta”, a spus Bryant, membru al Comitetul restrâns pentru afaceri externe și ost ministru de Externe pentru Telegraph Sport.

„O îndemn să se gândească din nou și cel puțin să condamne războiul barbar al lui Putin”.

Turnsunov, care a ajutat Rusia să câștige Cupa Davis în 2006, pare să fi fost blocat să intre în Marea Britanie în această vară în timp ce o antrena pe numărul 2 mondial, Anett Kontaveit.

Oricărui antrenor rus sau belarus care participă la Wimbledon și la evenimentele de antrenament organizate în Marea Britanie trebuie să semneze o declarație prin care denunță invadarea Ucrainei, sub îndrumarea guvernului.

Tursunov, care pare să nu fi făcut niciun comentariu public asupra invaziei de când a început, s-a despărțit de Konveit la începutul sezonului pe iarbă din Marea Britanie.

„Motivul este că, din moment ce are pașaport rusesc, îi este foarte greu să obțină vize în acest moment, ceea ce înseamnă că nu mă poate însoți la multe turnee. Încă simt că am nevoie de un antrenor care să mă poată însoți și care să nu aibă atâtea probleme practice",  spus Konveit la acea vreme postului public eston ERR.

„A existat o lipsă de astfel de securitate, dată fiind situația. Nu a putut veni în America cu mine în martie, iar acum a avut o problemă cu vize în legătură cu Anglia. Procesul de viză a fost foarte complicat pentru el.”

Întrebat despre faptul că Răducanu a făcut echipă cu Tursunov pe fondul eforturilor globale de a izola Rusia, Guvernul a subliniat aceleași îndrumări pe care le-a dat sportului în urma invaziei.
„Ați spera ca LTA să demonstreze ceva leadership în acest sens și să o sfătuiască pe Emma”

Asociația Lawn Tennis, care a contribuit la finanțarea carierei lui Răducanu până în acest an și continuă să-i ofere sprijin în știință, medicină și bunăstare, a refuzat să comenteze despre numirea lui Tursunov sau dacă au fost consultați ​​în prealabil.

„Este dezastruos să vezi un rus antrenând steaua numărul unu în ascensiune a Marii Britanii”, a declarat Julian Knight MP, președintele comitetului selectat pentru Digital, Cultură, Media și Sport.

Knight, care a declarat că „trebuie să se poarte o conversație” cu Tursunov despre opinia în legătură cu invazia, a mai adăugat: „Ați spera ca LTA să dea dovadă de leadership în acest sens și să o poată sfătui pe Emma care este cel mai bun curs acțiune."

Jucătorii ruși și belarusi au fost interziși de la turneele de la Wimbledon și LTA în această vară, pe fondul presiunilor din partea Guvernului de a împiedica cei din spatele invaziei Ucrainei să poată exploata succesul sportiv acolo.

Asta după ce organizatorii turneului au decis că ar fi greșit să ceară jucătorilor din cele două țări să semneze o declarație prin care denunța invazia.

Interdicția jucătorilor a fost subminată când Elena Rybakina, născută în Moscova, care și-a schimbat domiciliul în Kazahstan în 2018, a câștigat titlul de simplu feminin.

Triumful lui Rybankina a fost imediat deturnat de Federația Rusă de Tenis, care a revendicat-o pe tânăra de 23 de ani drept „produsul nostru”.

Wimbledon a cerut totuși antrenorilor Rusiei care doreau să participe la turneu să semneze o declarație de opoziție la războiul din Ucraina.

Răducanu l-a angajat pe Tursunov, care s-a născut la Moscova, dar și-a stabilit cea mai mare parte a vieții în Statele Unite, înainte de Citi Open de săptămâna viitoare de la Washington DC.

Tânăra de 19 ani nu a angajat un antrenor cu normă întreagă de când s-a despărțit de Torben Beltz în aprilie, ci a optat pentru a lucra cu o serie de personalitati, precum specialistul în dublu Louis Cayer, Iain Bates și Jane O'Donoghue.

Ea l-a abandonat pe antrenorul care a dus-o la succesul ei de Grand Slam din New York, Andrew Richardson, la scurt timp după victoria din Flushing Meadows, o decizie criticată de oameni precum John McEnroe.

Răducanu nu a depășit turul doi la niciunul dintre turneele de Grand Slam pe care le-a jucat de la câștigarea US Open, fiind împiedicată de o serie de accidentări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră