Emiratele Arabe Unite sunt furioase din cauza declarațiilor unui înalt oficial UE care le compară cu o „junglă”

18 Oct 2022
Emiratele Arabe Unite sunt furioase din cauza declarațiilor unui înalt oficial UE care le compară cu o „junglă”

„Europa este o grădină” iar „cea mai mare parte a restului lumii este o junglă” a spus Josep Borrell, șeful UE pentru politică externă, scrie Politico.

Emiratele Arabe Unite l-au acuzat luni pe șeful de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, că a făcut remarci „rasiste” săptămâna trecută și l-au convocat pe șeful delegației UE în Emiratele Arabe Unite.

Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite a condamnat remarcile controversate ale lui Borrell, în care a comparat Europa cu o grădină și restul lumii cu o junglă, spunând că acestea sunt „nepotrivite și discriminatorii” și „contribuie la înrăutățirea climatului de intoleranță și discriminare la nivel mondial”.

Într-un discurs controversat adresat viitorilor diplomați la deschiderea Academiei Diplomatice Europene de la Bruges săptămâna trecută, Borrell a spus: „Da, Europa este o grădină, am construit o grădină. Totul funcționează”, citând libertatea politică a continentului, prosperitatea economică și coeziunea socială.

Apoi a continuat:

„Majoritatea restului lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina”, argumentând că, în loc să construiască un zid, diplomații trebuie să „meargă în junglă”.

Comentariile au stârnit critici din partea politicienilor din întreaga lume, ambasadorul Canadei la Națiunile Unite, Bob Rae, numind-o „o analogie teribilă”, adăugând „cu siguranță istoria și propria noastră experiență trăită ne învață că nicio parte a lumii nu este lipsită de violență”.

Borrell a negat luni că mesajul său este rasist sau colonialist, spunând că intenționează să respingă ideea de „Europa fortăreață” și să încurajeze studenții să se implice în lume.

Alte stiri din Externe

Ultima oră