Embargo asupra petrolului rusesc: europenii vor fi primii „care suferă”, spune Rusia

03 Iun 2022
Embargo asupra petrolului rusesc: europenii vor fi primii „care suferă”, spune Rusia

Viceprim-ministrul rus pentru Energie, Alexander Novak, a avertizat joi că europenii vor fi primii care vor „suferi” de embargoul petrolului decis ca parte a sancțiunilor europene împotriva Rusiei pentru intervenția sa în Ucraina, scrie Le Point

„Consumatorii europeni vor fi primii care vor suferi din cauza acestei decizii. Nu doar prețurile petrolului, ci și ale produselor petroliere vor crește. Nu exclud că există un deficit mare de produse petroliere în UE”, a spus Alexander Novak într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Uniunea Europeană a anunțat luni un embargo asupra a 90% din petrolul rusesc până la sfârșitul anului, anunț care a sporit temerile legate de o penurie. Alexandre Novak a măturat pericolul pe care îl reprezintă această măsură pentru Rusia: „Este o decizie amânată în timp, este pe șase-opt luni, iar în acest timp piața trebuie să se reorganizeze. După luni de așteptare, în ciuda creșterii prețurilor cauzate de conflictul din Ucraina, membrii OPEC și aliații săi au decis joi să treacă la viteză superioară și să-și intensifice producția de petrol, răspunzând astfel apelurilor occidentalilor.

Producție sporită
Alexander Novak, mai întâi ca ministru al energiei și apoi în gradul superior de vicepremier rus al energiei, a reprezentat Rusia în fața OPEC de ani de zile. În cadrul alianței informale numită „OPEC+”, Rusia și OPEC reușiseră la sfârșitul anului 2016 să-și limiteze împreună oferta, care reprezintă în total jumătate din producția planetei, permițându-le să recâștige controlul asupra unei piețe de petrol în dezordine. Acest lucru a dat startul unor întâlniri regulate, deși furtunoase în anii următori.

„După părerea mea și în opinia participanților la ședința ministerială de astăzi, piața este destul de echilibrată. Vedem că anul acesta creșterea totală a cererii va fi în jur de 3,5 până la 4 milioane de barili pe zi”, a declarat Alexander Novak în urma unei reuniuni OPEC+. El a spus că această mișcare OPEC+ a fost făcută pentru a sprijini cererea în creștere.

„Vedem că cererea crește în vară, activitatea rafinăriilor de petrol va crește, consumul de produse petroliere crește din cauza călătoriilor rutiere mai active, transportului aerian crescut”, a subliniat el. „Astfel, decizia [OPEC+] va echilibra piețele și va asigura echilibrul între cerere și ofertă”, a conchis el.

El a anticipat, de asemenea, o creștere a cererii în China, unde măsurile de limitare a coronavirusului sunt încă în vigoare, subliniind „importanța pentru noi să continuăm interacțiunea constantă” și „să monitorizăm lunar situația.

Alte stiri din Externe

Ultima oră