Elon Musk și David Sacks, consilierii lui Trump, pun sub semnul întrebării alegerile din România

21 Mai 2025
Elon Musk și David Sacks, consilierii lui Trump, pun sub semnul întrebării alegerile din România

Alegerile prezidențiale din România continuă să genereze ecouri internaționale, după ce mai mulți influenți oameni de afaceri din cercul președintelui american Donald Trump au pus sub semnul întrebării legitimitatea scrutinului câștigat de centristul Nicușor Dan. Elon Musk și David Sacks, consilieri ai Casei Albe și figuri proeminente ale tehnologiei, au sugerat că alegerile ar fi fost viciate prin ingerințe externe și cenzură digitală, susținând acuzațiile lansate de fondatorul Telegram, Pavel Durov. Acesta a afirmat că a fost presat de autoritățile franceze să blocheze conturi conservatoare românești înaintea votului, acuzație negată de Paris, dar amplificată online de Musk. În timp ce diplomația americană felicită oficial rezultatul alegerilor, vocile din interiorul administrației Trump transmit un mesaj diferit, reflectând tensiunile tot mai mari dintre agenda globalistă a UE și noul val naționalist susținut de Washington, scrie NBC

Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai Casei Albe, au comentat separat alegerile din Europa de Est. Miliardarii, apropiați de administrația președintelui Donald Trump, și-au exprimat îndoiala față de starea democrației din România, contrazicând astfel poziția oficială a diplomatului american de rang înalt din această țară.

În mare parte din Europa, alegerile prezidențiale desfășurate duminică în România au fost primite cu ușurare. Câștigătorul, Nicușor Dan, este un centrist pro-ucrainean, iar victoria sa a fost percepută ca un obstacol în calea unei tentative de lovitură de stat sprijinită, potrivit autorităților române, de Rusia.

Însă pentru câțiva miliardari tech de dreapta, înfrângerea lui George Simion – liderul în vârstă de 38 de ani al partidului naționalist AUR – în fața lui Dan are o semnificație complet diferită. Doi dintre aceștia, Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai președintelui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România.

David Sacks, un investitor influent, a calificat rezultatul alegerilor drept „statistic improbabil, dacă nu imposibil”, într-o postare pe X, luni. Afirmația sa a echivalat cu o acuzație de fraudă, deși nu a prezentat nicio dovadă în acest sens, criticând în același timp autoritățile române pentru descalificarea unui important candidat, Călin Georgescu. Simion, candidatul învins, își recunoscuse deja înfrângerea în momentul în care Sacks a publicat comentariul.

"Ce s-a întâmplat în România: judecătorii au anulat primul tur al alegerilor prin descalificarea candidatului favorit — un naționalist populist — pe baza unor acuzații neprobate de „ingerință rusă”; aparatul de securitate folosește instrumente legale și cenzura pentru a reduce la tăcere vocile critice; al doilea tur produce un rezultat care este statistic improbabil, dacă nu imposibil; globaliștii prezintă tot acest proces drept un exemplu de „democrație autentică”. Vi se pare cunoscut acest scenariu?" a scris Sacks pe X

Sacks, care a fost numit de Trump „țar” al inteligenței artificiale și criptomonedelor în decembrie, a făcut aceste declarații pe contul său personal de X, unde are 1,3 milioane de urmăritori, nu pe contul său oficial guvernamental.

Elon Musk a intervenit separat.

Tot pe X, el a distribuit o acuzație lansată de fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a susținut că guvernul francez i-ar fi cerut să blocheze vocile conservatoare românești de pe platformă înaintea alegerilor. Durov, care deține cetățenie franceză și din Emiratele Arabe Unite, a declarat că a refuzat această solicitare. Ministerul francez de externe a negat categoric că ar fi făcut vreodată o astfel de cerere.

Pavel Durov, născut în Rusia, este implicat într-o dispută juridică în Franța. Anul trecut, procurorii francezi l-au acuzat că a permis diverse forme de activitate criminală pe platforma Telegram. Durov s-a întors acasă, în Dubai, în luna martie, dar a declarat că s-a întâlnit cu autoritățile franceze în această primăvară, la Paris.

„Wow”, a scris Elon Musk, redistribuind acuzațiile lui Durov către cei 219 milioane de urmăritori ai săi. Răspunzând la o altă postare a lui Durov, în care acesta afirma că democrația din România este în pericol, Musk a comentat: „Așa e!”

Casa Albă nu a oferit niciun comentariu privind declarațiile lui Musk și David Sacks, două dintre cele mai cunoscute figuri din domeniul tehnologic care fac parte din administrația Trump. Nici Musk, nici Sacks nu au răspuns solicitărilor de comentarii transmise prin e-mail.

Ambasada SUA în România a anunțat duminică că a trimis mai multe echipe pentru a observa procesul de votare. Marți, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Michael L. Dickerson, a transmis un mesaj președintelui ales al României, printr-o postare pe X.

„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dumneavoastră, în calitate de nou președinte al României, și cu guvernul, pentru a avansa prioritățile comune, inclusiv în domeniile apărării, energiei și parteneriatelor comerciale”, a scris Dickerson, etichetându-l pe Nicușor Dan.

Dickerson a fost numit marți în postul diplomatic interimar, în aceeași zi în care ambasada a anunțat, pe Facebook, pensionarea ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec. Departamentul de Stat nu a răspuns imediat solicitării de comentarii.

Este neobișnuit, în istoria recentă, ca consilierii Casei Albe să se exprime individual asupra unor subiecte de politică externă, cu excepția cazului în care atribuțiile lor vizează explicit securitatea națională. Totuși, Musk s-a abătut în mod constant de la această practică. Potrivit unei analize NBC News, el a susținut mișcări, politici și guverne de dreapta în cel puțin 18 țări, în special în Europa.

Postările pe rețelele sociale ale lui Musk și Sacks arată cum politica din România a căpătat o importanță tot mai mare în rândul unor miliardari din industria tech, în special ca teren de reflecție asupra atitudinilor față de Rusia.

România, care are frontieră comună cu Ucraina, a oferit sprijin vecinului său în eforturile de apărare. Candidații politici din România exprimă opinii diverse cu privire la Rusia, însă duminică a învins candidatul pro-ucrainean, Nicușor Dan.

Atât Elon Musk, cât și David Sacks și-au exprimat sprijinul pentru poziția Rusiei în războiul din Ucraina. În 2022, Musk a sugerat ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, iar anul acesta l-a numit pe senatorul democrat Mark Kelly, din Arizona, un „trădător” pentru susținerea acordată Ucrainei. La rândul său, Sacks a criticat în mod repetat decizia SUA de a sprijini Kievul, susținând că „Rusia nu este inamicul nostru”.

Cei doi sunt prieteni și parteneri de afaceri de peste două decenii, încă din perioada în care au fost executivi în cadrul companiei PayPal.

Alegerile au devenit un subiect deosebit de tensionat în România în ultimul an.

Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, însă Curtea Constituțională a anulat rezultatul în luna decembrie, cu doar două zile înaintea turului decisiv, pe fondul acuzațiilor de ingerință rusă printr-o campanie de dezinformare pe TikTok. Georgescu, aflat în prezent sub investigație penală pentru presupuse legături cu Moscova, a fost exclus din cursa electorală din martie. În aceeași lună, autoritățile române au anunțat arestarea a șase persoane acuzate că plănuiau o lovitură de stat în colaborare cu serviciile rusești.

Sacks, într-o postare pe X, a răsturnat însă sensul acuzațiilor: el a distribuit luni o postare a unui alt utilizator care susținea că, de fapt, Uniunea Europeană a orchestrat o „lovitură de stat tăcută” prin descalificarea lui Georgescu. Totuși, conform unei verificări realizate de Reuters, excluderea lui Georgescu a fost decisă de o autoritate electorală din România, în baza legislației naționale, fără vreo legătură cu statutul de membru UE. În plus, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a acuzat în mod direct Rusia de tentative de influențare a alegerilor din România.

Moscova a negat orice amestec, însă luni Kremlinul a calificat scrutinul din România drept „ciudat”, potrivit Reuters.

Atât Sacks, cât și Musk și-au exprimat anterior sprijinul pentru candidatura lui Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse. Musk a numit decizia de a-l exclude „nebunească”, iar Sacks a afirmat că aceasta „a pus capăt democrației”. Vicepreședintele american JD Vance a adoptat o poziție similară, declarând că probele împotriva lui Georgescu sunt „subțiri”, deși nu a comentat în mod public rezultatul final al alegerilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră