Elitele mondiale se adună la Davos: "Era globalizării se apropie de sfârșit"

13 Ian 2023
Elitele mondiale se adună la Davos: "Era globalizării se apropie de sfârșit"

Elitele globale se adună la Davos pe fondul războiului din Ucraina și al schimbărilor climatice. Liniile de ruptură geopolitice s-au înmulțit în ultimii ani, în special din cauza disputelor comerciale dintre China și Statele Unite și a războiului din Ucraina, scrie Capital.

Întâlnire la nivel înalt de la Davos săptămâna viitoare. Elitele politice și economice ale lumii se întâlnesc  cu scopul declarat de a „coopera într-o lume fragmentată”, între războiul din Ucraina, schimbările climatice și globalizarea în criză existențială. Anul acesta, întâlnirea organizată de Forumul Economic Mondial (WEF) în stațiunea de schi Alpii Elvețieni „se desfășoară în cel mai complex context geopolitic și geoeconomic de zeci de ani”, a subliniat președintele WEF, Borge Brende, în cadrul unui briefing pentru jurnaliști săptămâna aceasta.

Pandemia de Covid-19, disputele comerciale dintre China și Statele Unite și războiul din Ucraina au contribuit în ultimii ani la multiplicarea faliilor geopolitice și la alimentarea unor politici mai protecționiste. „Una dintre cauzele principale ale acestei fragmentări este lipsa de cooperare”, și are ca rezultat „politici pe termen scurt și egoiste”, a regretat fondatorul WEF, Klaus Schwab, denunțând „un cerc vicios”.

Până la punctul ca unii să se întrebe despre viitorul globalizării, aflată timp de o jumătate de secol în centrul filosofiei apărate la Davos. A existat o perioadă „de speranță pentru o întoarcere la vechea normalitate, care era acest tip de lume globalizată”, a declarat pentru AFP Karen Harris, partener și economist la firma de consultanță Bain & Company. „Cred că astăzi se recunoaște că această eră se apropie de sfârșit”, chiar dacă, potrivit ei, va rămâne cooperarea „în jurul unei serii mai mici de întrebări”. „Chiar și clima devine o bătălie mai izolaționistă”, notează ea, referindu-se la Actul de reducere a inflației (IRA), care oferă subvenții mari companiilor stabilite în Statele Unite în sectorul vehiculelor electrice sau al energiilor regenerabile, sau chiar taxe carbon la frontiere, în prezent în curs de implementare în Europa.

Se așteaptă delegația ucraineană

La aproape un an după ce Rusia a invadat Ucraina, conflictul și efectele sale asupra politicilor globale de energie și apărare vor domina o mare parte a dezbaterii de la Davos. Dacă rușii vor lipsi pentru al doilea an consecutiv, este așteptată o delegație ucraineană în Elveția, iar președintele Volodymyr Zelensky a plănuit să intervină de la distanță. Este o oportunitatea pentru ei de a se adresa sute de personalități politice precum cancelarul german Olaf Scholz, secretarul general al ONU Antonio Guterres sau secretarul NATO Jens Stoltenberg, aproximativ 600 de lideri de afaceri, multe mass-media și reprezentanți ai societății civile: ONG-uri, cercetători și chiar vedete. precum actorul Idris Elba sau soprana Renee Fleming. Clima devine un alt subiect cheie, organizatorii sperând că discuțiile vor ajuta la pregătirea următoarei runde de discuții globale, ca parte a COP28, care va avea loc la sfârșitul anului în Emiratele Arabe Unite, bogate în petrol.

Între timp, activiștii plănuiesc să folosească întâlnirea pentru a reaminti țărilor bogate și grupurilor energetice necesitatea de a finanța tranzițiile energetice ale țărilor în curs de dezvoltare și de a plăti pagubele cauzate de dezastrele naturale care însoțesc schimbările climatice. JSS (tineretul socialist elvețian) face apel la demonstrații duminică la Davos pentru „o taxă pentru climă care vizează pe cei bogați și pentru anularea datoriilor” țărilor din sud. Ca în fiecare an, însă, cea mai importantă activitate din Davos se desfășoară în culise, lideri de afaceri, investitori și politicieni profitând că sunt adunați în același loc pentru a discuta pe marginea conferinței oficiale.

Până la 5.000 de soldați din armata elvețiană vor fi dislocați pentru a oferi sprijin autorităților civile din cantonul Graubünden, care sunt responsabile pentru asigurarea securității summit-ului și a participanților acestuia.

„În patru zile, într-o suită privată, pot face mai multe afaceri decât în ​​câteva luni de zboruri în jurul lumii”, notează jurnalistul american Peter S. Goodman, autorul unei cărți apărute anul trecut și intitulată "The Man from Davos: Cum Miliardarii au devorat lumea" . Pentru el, cea mai importantă contribuție pe care o poate aduce Davos ar fi să impulsioneze reforma fiscală globală, reducerea inegalității. Karen Harris speră „discuții sincere” despre ce vor însemna evoluțiile din economia globală, nu doar pentru Statele Unite, Europa sau China, ci și „pentru piețele emergente, care atât de des sunt perdanții în evoluțiile economice”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră