Eliminarea identității de gen: premiile Oscar și Emmy vor folosi termenul ”interpret” în loc de actor sau actriță

22 Dec 2022
Eliminarea identității de gen: premiile Oscar și Emmy vor folosi termenul ”interpret” în loc de actor sau actriță

Într-un articol de miercuri, Los Angeles Times a cerut sfârșitul tuturor categoriilor de gen în cadrul ceremoniile de acordare a premiilor industriei cinematografice precum Emmy, Globurile de Aur și Premiile Academiei.

Înaintea celor mai recente anunțuri privind nominalizările la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei, Gala Oscarurilor din 2023,  LA Times a sugerat că ar putea fi timpul să renunțăm la categoriile tradiționale „Cel mai bun actor” și „Cea mai bună actriță”, pentru a promova o mai bună egalitate, conform Fox News.

„Este logic pentru fiecare organizație care acordă premii din industria cinematografică să elimine această clasificare învechită. De ce nu ar trebui să fie judecate spectacolele tuturor actorilor, indiferent de desemnarea sexului? Toate lucrează împreună într-un film sau într-un show TV. Și clasificările nu se potrivesc fiecărui interpret", a scris LA Times.

Publicația a remarcat că Premiile Grammy și Premiile MTV Movie and TV au scăpat deja de categoriile de gen cu ani înainte, iar celelalte instituții au început să urmeze exemplul.

„Atât Academia de Arte și Științe Cinematografice (care distribuie premiile Oscar), cât și Academia de Televiziune (care acordă premii Emmy pentru actorie în 18 categorii diferite) analizează ideea categoriilor non-gender. Deja, nominalizările la Oscar sau Emmy își pot rescrie certificatele de nominalizare și premii cu o formulare neutră din punct de vedere al genului. Acesta este un început bun, dar trebuie să meargă mai departe", a explicat LA Times.

Cu toate acestea, ei au avertizat: „Dar există un lucru important de reținut: neutralitatea de gen nu înseamnă egalitate de gen”.

Potrivit UCLA Hollywood Diversity Report din 2022 privind filmele acoperite de Los Angeles Times, femeile au ocupat mai puțin de jumătate din personajele principale în filmele din 2021, doar 25% dintre filmele câștigătoare de Oscar având un rol feminin.

Ca răspuns, publicația a oferit scenarii de luat în considerare atunci când faceți schimbarea.

„Alte lucruri care merită luate în considerare: dacă premiile Oscar ar fi neutre din punct de vedere al genului, Academia ar trebui să extindă domeniul la cel puțin 10 nominalizați în fiecare dintre cele două categorii de actorie. Niciuna dintre celelalte categorii de premii ale sale, cum ar fi cinematografia sau regia, nu are criterii de gen. Dar ar trebui Academia să acorde doar două premii (performanță principală și secundară) în loc de cele patru obișnuite (performanță principală și interpretare secundară a unui actor și actriță)? pe care cei mai mulți spectatori doresc să-i vadă. Poate că Academia ar putea declara doi câștigători la fiecare categorie", au subliniat aceștia.

Los Angeles Times a concluzionat: „Dizolvarea categoriilor de gen pentru Oscaruri sau Emmy nu le-ar oferi femeilor egalitate cu bărbații în accesul la roluri substanțiale de actorie și pentru a fi celebrate pentru munca lor. În ciuda unor câștiguri recente notabile pentru femei, industria divertismentului este încă ponderată în favoarea bărbaților. Ultimul lucru pe care am dori să-l vedem sunt categoriile de actorie fără gen, pline de nominalizați și câștigători de sex masculin."

Premiile Primetime Emmy din 2021 a anunțat anterior că le va permite nominalizaților să solicite nominalizarea și potențiala statueta pentru a folosi termenul fără gen „Interpret” în loc de „Actor” sau „Actriță”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră