Ieri Varșovia promisese livrarea a 4 MiG-29, ducând livrarea la un total de 17 avioane. De la începutul ofensivei rusești, Ucraina cere avioane de luptă, scrie Le Figaro.
Aceasta este o premieră. Bratislava va livra Ucrainei 13 avioane de luptă MiG-29 proiectate de sovietici, a declarat prim-ministrul vineri, 17 martie, făcând Slovacia a doua țară NATO după Polonia care a luat o astfel de decizie. „Vom preda Ucrainei 13 dintre avioanele noastre MiG-19”, a spus Eduard Heger reporterilor, adăugând că țara sa va livra și sistemul de apărare antiaeriană Koub la Kiev.
În total, Ucraina va primi 17 avioane de lupta MiG-29. Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat joi transferul în Ucraina a patru MiG-29 „pe deplin operaționale” în zilele următoare.
Kremlinul a reacționat imediat și a afirmat că avioanele livrate Ucrainei vor fi „distruse”. El a denunţat „implicarea tot mai mare” a ţărilor NATO în conflictul cu Kievul.
Livrarea acestui echipament militar, așa cum am spus în repetate rânduri, nu poate afecta rezultatul. Desigur, acest echipament va fi distrus, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Alte dispozitive aflate în întreținere ar putea fi livrate
Asta nu e tot. Potrivit președintelui polonez, ar putea fi transferate și alte dispozitive, aflate în întreținere. „Putem spune așadar că suntem pe punctul de a trimite aceste MiG-uri în Ucraina”, a spus el, precizând că Polonia are aproximativ cincisprezece MiG-uri, moștenite în anii 1990 de la forțele armate ale Republicii Democrate Germane, RDG.
De la începutul ofensivei rusești, Ucraina strigă pentru avioane de luptă, care să le permită să nu lase supremația cerului în seama atacatorului. Dar occidentalii nu au putut fi de acord, de teamă să nu treacă de linia roșie trasată de Vladimir Putin.
Mai multe guverne au fost surprinse cu privirea de anunțul polonez. Până acum, occidentalii au fost reticenți în a livra luptători în Ucraina, atât de teamă de escaladare cu Moscova dacă Kievul îi folosește pentru a ajunge pe teritoriul Rusiei, cât și pentru a evita epuizarea propriilor stocuri. „Până acum, toată lumea este de acord că nu este momentul să trimitem avioane de luptă”, a reacționat joi după-amiază, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. „Nu ne schimbă analiza. (…) Nu este pe masă ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, scrie Le Monde