Șefi de stat, premieri, regi și prinți au sosit la Ierusalim unde vor participa mâine la Forumul Mondial al Holocaustului, la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau.
RUSIA ELIBEREAZĂ EVREI ȘI ACUM
Pe lângă președinții Bulgariei, Finlandei, Georgiei, Ciprului, Bosniei și Herzegovina, Franței, României, vor fi de față la eveniment vicepreședintele american Mike Pence, Speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, prințul Charles și președintele Vladimir Putin, singurul căruia i s-a consacrat un statut special al vizitei.
Premierul Beniamin Netanyahu și Putin au inaugurat astăzi un monument dedicat eroismului locuitorilor din Leningrad și apărătorilor săi, despre care premierul israelian a spus că au dat lumii o lecție de curaj și au arătat că nu s-au lăsat cuceriți. „Ne vom aminti întodeauna faptul că soldații Armatei Roșii au fost cei care au deschis porțile lagărului de concentrare!” a spus Netanyahu, referindu-se la ziua de 27 ianuarie 1945.
Monumentul este amplasat în centrul Ierusalimului, aproape de Curtea Supremă și de sediul Knesetului.
Intitulat Candela memoriei, statuia înaltă de 8.5 m are o flacără în dinamică printr-o spirală care va fi luminată noaptea pentru a crea efectul de flacără veșnică.
Într-un gest istoric care își propune să imite eliberarea de acum 75 de ani, este de așteptat ca președintele Vladimir Putin să anunțe în cadrul Forumului eliberarea Naamei Issachar, un caz sensibil în Israel.
În vârstă de 26 de ani, de origine evreiască, Naama a fost arestată în aprilie 2019, în Rusia, în timp ce se afla în tranzit din India spre Israel, pentru posesia a 9 grame de canabis, fiind condamnată la 7 de ani de închisoare. Ea nu a recunoscut acuzațiile și a declarat mereu că nu știe cum au apărut aceste droguri în bagajele ei.
Astăzi, Vladimir Putin s-a întâlnit cu mama Naamei Isachar la Ierusalim, în prezența lui Netanyahu. Premierul israelian a declarat că cei doi au avut o „excelentă reuniune de lucru” și că îi mulțumește președintelui rus pentru „gestul său de prietenie”. La rândul său, Putin, anticipând discursul său de mâine, a declarat:„ Este limpede că Naama provine dintr-o familie bună” și că asta va conta în mod cert în decizia pe care o va lua la rugămintea premierului Netanyahu.
Dacă mâine va anunța această eliberare pentru care s-au făcut campanii media în toată lumea, dar mai ales în Israel, Vladimir Putin va capitaliza la nivel internațional printr-un gest al iertării, iar Netanyahu va arăta, cu doar o lună înainte de alegerile pe care speră să le câștige, că rămâne, totuși, singurul politician israelian actual capabil să obțină gesturi mari de la cei mai importanți lideri ai lumii.
MOMENTE TENSIONATE CU MACRON ȘI ZELENSKY
Prezența atâtor lideri pe metru pătrat, a adus și incidente.
La ceremonia de la Memorialul Holocaustului Yad Vashem care a avut loc dimineață, președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky și membrii delegației sale, au renunțat la locurile lor pentru a le ceda unor supraviețuitori ai Holocaustului care își doreau să participe la ceremonie, însă nu aveau locuri alocate pentru că se anunțaseră în ultima clipă.
Un oficial al muzeului l-a criticat pe Zelensky arătând: „I s-a explicat președintelui faptul că am vorbit cu toți supraviețuitorii care ne-au contactat în aceste zile, dar că li s-au explicat circumstanțele securității unui asemenea eveniment. Deciza sa este bizară și e rușinos că a făcut un asemenea gest în cadrul unui eveniment organizat sub sloganul Amintind Holocaustul, lupând împotriva anti-semitismului.”
Un alt incident l-a avut protagonist pe Emmanuel Macron, președintele Franței. În timp ce vizita Biserica Sfânta Ana din Orașul Vechi, aflată sub patronajul statului francez, Macron a ridicat tonul certând public un ofițer israelian care dorea să intre în biserică pentru a-i asigura securitatea deși președintele francez era deja însoțit de propriile sale gărzi de corp.
Protocolul și regulile de securitate arată că pe parcursul vizitei unui oaspete de nivel înalt, securitatea acestuia este asigurată de serviciile de protecție și pază ale țării gazdă, indiferent de gărzile personale care îl însoțesc pe oaspete. Ca atare, ofițerul israelian nu a greșit cu nimic, însă Macron, vrând să pună capăt disputei, i-a spus :„Nu-mi place ce ai făcut în fața mea! Ieși afară!”. „Vă rog să respectați regulile, ele există de secole. Nu se vor schimba pentru mine, vă asigur”, a adăugat Macron.
Disputa dintre Polonia și Rusia a avut și ea parte de un „moment” în această dimineață.
În ultima perioadă, relațiile dintre Polonia și Rusia pe de-o parte și Polonia și Israel pe de altă parte, s-au tensionat din cauza unor declarații făcute de oficiali din toate cele trei țări privind rolul și responsabilitatea polonezilor în timpul genocidului nazist.
După cum se știe, toate lagărele de concentare în care au fost uciși milioane de evrei au fost organizate pe teritoriul Poloniei și în ultima perioadă polonezilor li s-a reproșat că nu au făcut nimic pentru a împiedica uciderea în masă coordonată de regimul hitlerist.
Yisrael Katz, ministrul de Externe israelian (declarat persoană non grata în Polonia din cauza acuzațiilor de anti-semitism pe care le-a adus la adresa polonezilor) i-a spus președintelui Putin, la sosirea acestuia pe aeroprotul Ben Gurion din această dimineață: „Noi știm exact cine i-a eliberat pe evrei. Știm bine adevărul istoric.”
Katz se referea la disputa academico-diplomatică dintre Rusia și Polonia privind „eliberarea” în cel de-al doilea Război Mondial.
În timp ce trupele sovietice au eliberat lagărul Auschwitz-Birkenau, un fapt istoric incontestabil, Putin declară că armata rusă a eliberat întreaga Europă de nazism, fapt pe care Polonia refuză să îl accepte.
Pentru oficialii de la Varșovia, rușii nu au eliberat Europa, ci, dimpotrivă, sub aparenta mască a „eliberării de nazism” au ocupat-o, de fapt, înloocuind regimul hitlerist cu unul sovietic, organizând tribunale în cadrul cărora au fost condamnați mai mulți polonezi.
Este de așteptat ca puținele cuvinte, dar încărcate de semnificație, rostite de ministrul israelian să genereze alte comentarii în Polonia, al cărei președinte, Andrzej Duda, a boicotat Forumul Holocaustului de la Ierusalim.
E de urmărit ce se mai întâmplă și mâine!