„Dumnezeu te-a pus la putere”, patriarhul Kirill îl felicită pe Putin cu ocazia împlinirii a 70 de ani

07 Oct 2022
„Dumnezeu te-a pus la putere”, patriarhul Kirill îl felicită pe Putin cu ocazia împlinirii a 70 de ani

Pe fondul războiului din Ucraina, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a sărbătorit împlinirea a 70 de ani a președintelui rus, scrie Le Figaro.

Dumnezeu te-a pus la putere." Patriarhul ortodox rus Kirill l-a felicitat vineri pe Vladimir Putin cu ocazia împlinirii a 70 de ani, aniversare marcată de o ploaie de felicitări, în ciuda izolării internaționale a Rusiei 

În mesajul său, Kirill l-a lăudat pe Vladimir Putin pentru „transformarea imaginii Rusiei, consolidarea suveranității și capacitățile sale defensive, apărarea intereselor naționale”. De asemenea, îi urează „putere fizică și morală pentru mulți ani” și a făcut apel la rugăciuni pentru sănătatea președintelui rus.

„Fie ca puterile tale să nu se epuizeze”

De asemenea, i-a urat lui Vladimir Putin, aflat la putere de peste 22 de ani, „putere fizică și morală pentru mulți ani” și a cerut rugăciuni pentru sănătatea lui în toată Rusia. Ați dobândit reputația de lider național, loial Patriei sale și care o iubește sincer și îi dă toată puterea”, a subliniat Kirill. Fie ca puterea voastră să nu fie epuizată și ajutorul lui Dumnezeu să vă fie mare”, a încheiat el.

Patriarhul Kirill, șeful ortodocșilor ruși din 2009, și-a pus Biserica în slujba puterii lui Vladimir Putin și a descris-o deja în 2012 drept „un miracol”. Ambii bărbați împărtășesc ambiții pentru o Rusie conservatoare, dominantă, iar liderul religios rus sprijină asaltul asupra Ucrainei.

Aceștia sunt de acord în special asupra ideii unei decadențe morale a unui Occident în declin, în special din cauza toleranței față de LGBT. Chiar săptămâna trecută, Vladimir Putin a denunțat apariția „satanismului” acolo. 

Alți oficiali ruși s-au grăbit să-l felicite pe președintele rus vineri.

Cecenul Kadyrov a postat un mesaj pe Telegram în care îl felicită pe „conducătorul unui întreg popor” și „una dintre cele mai influente și remarcabile personalități ale vremurilor contemporane ”. 

Președintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Vyacheslav Volodin, a postat un portret desenat al președintelui rus în care proclamă „dacă există Putin, există Rusia”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră