Drumul scurt de la teoriile conspirației din pandemie până la extremism

11 Ian 2023
Drumul scurt de la teoriile conspirației din pandemie până la extremism

Lewis urmărește momentul în care teoriile lui conspiraționiste despre Covid-19, cândva profund înrădăcinate, au început să se dezvăluie. A fost în septembrie anul trecut, când un medic l-a angajat pe el și cu alți activiști într-o conversație în timp ce împărțeau pliante într-un parc din Liverpool. „Am fost întotdeauna deschiși la dezbateri și nici ea nu ne-a fost ostilă. Ea a vrut doar să ne demonstreze că am greșit. Unul dintre lucrurile pe care le-a făcut a fost să mă îndrume către un articol din Lancet despre numărul de decese”, a spus el, referindu-se la jurnalul medical general evaluat de colegi, conform The Guardian.

„De atunci m-am uitat la datele, la care am fost întotdeauna deschis, și mi-am dat seama că am greșit să cred ce am făcut”, a adăugat Lewis, care a cerut să fie folosit doar prenumele lui. Cu toate acestea, la aproape trei ani de la începutul pandemiei în Marea Britanie, miercuri a existat o rememorare puternică a extinderii continue a teoriilor conspirației, când deputatul conservator Andrew Bridgen a pierdut puterea din partidul său după ce a comparat utilizarea vaccinurilor Covid cu Holocaust. Călătoria lui Lewis departe de credințele care i-au învăluit odată viața între timp este în contrast cu alții pentru care teoriile conspirației Covid-19 au acționat ca un medicament de intrare către alte opinii mai extremiste.

„În ultimii câțiva ani, în special în timpul Covid, am văzut o hibridizare tot mai mare a mișcărilor extremiste și a urii și a teoreticienilor conspirației”, a declarat Tim Squirrell, șeful de comunicații la Institutul pentru Dialog Strategic, un grup de gândire pentru extremism din Londra. „Rețelele construite în timpul pandemiei nu au dispărut. Încă vedem așa-numiții „cetățeni suverani” care încearcă să închidă clinicile de vaccinare cu argumente pseudo-legale și acuzații de crime împotriva umanității. Dar vedem și oameni care au devenit proeminenti în timpul pandemiei trecând la diferite probleme, luându-și publicul cu ei.” Mișcarea „cetățenilor suverani” – bazată pe credința falsă că politicienii, funcționarii publici și medicii ar putea fi aduși în fața „instanțele de drept comun” – a părut să se topească sau să se despartă, după ce a făcut pentru scurt timp titluri în timp ce foștii veterani militari au organizat sesiuni de „antrenament”.

Un teoretician al conspirației din sud-vest l-a acuzat pe fondatorul grupului că și-a plagiat propriile manuale de instruire „de drept comun” și că le-a transformat într-o întreprindere care face bani. Cu toate acestea, în loc să caute o despăgubire legală reală, el și alții au apelat, în schimb, la o falsă instanță de drept comun care a emis „somatie”.

Fondatorul grupului nu a răspuns solicitărilor de comentarii, dar a declarat într-un videoclip pe Facebook că este coproprietarul „proprietății intelectuale” a oricărui material folosit în „formare”. El a spus că orice bani plătiți au fost folosiți pentru acoperirea costurilor și că „nu avea nevoie” să transforme grupul într-o afacere.

Alții implicați în activismul anti-lockdown – inclusiv grupuri care au implicat mai mulți sceptici de blocare – au căutat între timp să se transforme în altceva.

Save Our Rights UK (SORUK) – principala organizație din spatele unora dintre cele mai mari proteste anti-lockdown din centrul Londrei și care neagă că este o organizație teoreticiană a conspirației – a continuat să încerce să se impună ca apărător al libertăților civile mai largi, acuzând organizații de drepturi înființate, cum ar fi Libertatea de a eșua în timpul blocării.

Activiștii SORUK – care provin din spectrul politic – ar putea fi găsiți în pliante la conferințele de partid de anul trecut, în timp ce se pare că s-au făcut eforturi pentru a se asigura că site-ul său web nu are asocieri jenante cu figuri precum teoreticianul conspirației David Icke, cu care a împărtășit anterior o opinie. platformă.

Într-un alt domeniu, unii care au fost în fruntea activismului anti-vax și au fomentat teoriile conspirației și-au turnat energiile în școala de acasă.

Un exemplu poate fi găsit într-un colț bucolic din East Sussex, unde o întreprindere care se numește Hope Sussex Community Hub încearcă să construiască ceea ce descrie drept o „comunitate de oameni iubitoare de libertate”, promovând supraviețuirea și strângând fonduri pentru a exista „în afara a controlului statului”.

Printre cei implicați se numără foști membri ai Partidului Național Britanic (BNP) și o fostă personalitate a armatei care s-au aflat în spatele unui grup anti-vax în stil paramilitar, care a făcut prima pagină a ziarelor anul trecut pentru desfășurarea de sesiuni de antrenament cu acțiune directă în vederea pregătirii pentru „război”. Guvernul.

Depunerile către Companies House în octombrie de către „Hope Sussex Community – Home of Positive Energy” descriu o nouă companie „formată pentru a servi interesele comunității noastre iubitoare de libertate, familiilor educatoare la domiciliu și celor care doresc să închirieze facilități”.

Printre cei trei directori ai săi se numără Sadie Single, un fost consilier BNP care s-a implicat profund în mișcarea anti-lockdown, a negării Covid. Evenimentele au inclus un „Festival de muzică Freedom” de trei zile, unde interpreții au inclus Right Said Fred și DJ-ul Danny Rampling.

„Pe Facebook a existat o cenzură a unora dintre protestele anti-lockdown, iar mulți dintre activiști au mers la Telegram. A fost o greșeală majoră, deoarece extrema dreaptă a fost încorporată de ani de zile. Deci am intrat cu toții în capcană, practic. Erau gata să devoreze orice popor naiv. Au făcut-o de atunci.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră