La vârsta de 14 luni, Osel Hita Torres a fost recunoscut de Dalai Lama ca reîncarnarea unui venerat lama tibetan. Dar până la vârsta de 18 ani, el întorsese spatele vieții monahale, lăsând în urma lui un șir de titluri în timp ce petrecea la Ibiza și deplângea o copilărie lipsită de televiziune, fotbal și fete.
Aproape două decenii mai târziu, spaniolul a vorbit despre experiența sa, într-un serial recent în patru părți la HBO Max din Spania, care a aruncat din nou atenția asupra poveștii sale singulare, anunță The Guardian.
„Într-un fel, ai putea spune că sunt un experiment social”, a spus Hita Torres, acum în vârstă de 37 de ani, pentru Observer. „O reîncarnare este aproape ca și cum ai merge la cazinou. Pariezi pe ceva când nu știi care va fi rezultatul și investești în asta.”
Născut în 1985 într-un sat mic de la poalele munților Sierra Nevada din Spania, Hita Torres a devenit subiectul zvonurilor despre reîncarnare când avea doar câteva luni. Părinții săi fuseseră adepți devotați ai lui Lama Yeshe, un lider spiritual tibetan care lucrase mult timp pentru a face învățăturile budiste accesibile occidentalilor și care murise cu un an mai devreme.
Copilul a fost dus în India și a fost rugat de un lider religios să aleagă fostele posesiuni ale lamei. În călătorie, copilul de 14 luni l-a întâlnit pe Dalai Lama – cea mai înaltă figură din budismul tibetan – care l-a confirmat ca reîncarnarea lui Lama Yeshe.
La vârsta de șase ani, s-a mutat la o mănăstire din sudul Indiei, schimbând sporturi, filme și întâlniri de joacă pentru haine și studii intensive. „Pentru mine, a fost o perioadă de suferință”, a spus Hita Torres.
Încercările familiei sale de a se muta cu el în India s-au dovedit complicate – Hita Torres era al cincilea dintre cei nouă copii ai mamei sale – și s-a instalat singurătatea. De asemenea, a constatat că avea probleme în a se identifica cu rolul strict care i-a fost stabilit.
„Statul pe tron a fost foarte inconfortabil pentru mine”, a spus el. „A trebuit să-mi pun mâinile pe capete ca o binecuvântare și era de genul: cine sunt eu să-mi pun mâna pe capul tău ca să te binecuvânteze, să te purific? Prefer o îmbrățișare, în orice caz.”
Când a împlinit 18 ani, a anunțat mănăstirea că pleacă și s-a mutat în casa familiei sale din Ibiza. „Am trecut de la o extremă la alta”, a spus el. „De la a fi complet izolat și a studia acolo unde nu există distracție, nicio distragere a atenției, până la a merge la cea mai liberă [viață], plină de distrageri și fără control.”
Totul era nou pentru el. S-a minunat de cluburile de noapte pline și a rămas cu gura căscată la manifestările publice de afecțiune. Acasă, a învățat abilități de bază, cum ar fi gătitul și curățarea – sarcini care fuseseră îndeplinite anterior pentru el.
În timp ce pendula între școli prestigioase, festivaluri Burning Man și stagii pe străzile Veneției și Napoli, se punea întrebarea ce o să facă în continuare. „Nu aveam cu ce să mă raportez sau cu care să mă identific”, a spus el. „Pentru mulți oameni, sunt o dezamăgire. Nu am urmat calea care mi-a fost menită.”
În cele din urmă, Hita Torres a ajuns vestea că Lucas Figueroa, un regizor și producător de film argentinian, își imagina un film sau un serial bazat pe viața lui.
„Pentru mine, este povestea unei familii normale care trece prin evenimente fantastice”, a spus Figueroa. „Cocnirea dintre est și vest a fost miezul poveștii, împletită cu o poveste de familie.”
Hita Torres a simțit că momentul a fost potrivit. S-a maturizat în ultimele decenii și a savurat șansa de a-și povesti experiența cu propriile cuvinte.
Serialul – numit Osel – surprinde modul în care timpul i-a schimbat viziunea lui Hita Torres asupra experienței sale, în special când vine vorba de copilăria sa în mănăstire. „A fost o oportunitate uriașă pentru care astăzi le mulțumesc părinților mei”, a spus el.
„Am un fiu de cinci ani și nu aș fi fost niciodată capabil să-i predau. Dar sunt foarte recunoscător că părinții mei au crezut în acea oportunitate, în acea posibilitate, pentru că altfel aș fi ratat multe lucruri bune”, a adăugat el, citând ca exemplu diversele sale interacțiuni cu Dalai Lama.
El se descrie ca fiind un discipol al lui Dalai Lama, subliniind relația sa continuă cu membrii comunității budiste. „Am o conexiune foarte bună. Desigur, sunt un rezultat puțin ciudat”, a spus el. „Dar există multă dragoste, mult respect.”
Această viziune a fost susținută de rețeaua de centre dharma, proiecte și servicii co-fondate de Lama Yeshe. „Aș spune că relația noastră este destul de bună”, a spus Roger Kunsang, CEO al Fundației pentru Conservarea Tradiției Mahayana, într-un e-mail. „Desigur, au fost momente în care a fost dificil, dar suntem cu toții angajați să avem o relație strânsă construită pe respect și iubire.”
El a descris-o ca pe o experiență de învățare continuă pentru toată lumea. „Este un rol neobișnuit pe care îl are și nu a venit cu un manual care să explice modul în care ne raportăm la întruparea unui profesor spiritual tibetan care a renăscut occidental.”
În ultimii ani, Hita Torres și-a canalizat energia către cauze de mediu, lansând un ONG de plantare de copaci în 2020. Este un mic semn de cap la pasiunea lui pentru grădinărit – un interes pe care îl împărtășește cu regretatul Lama Yeshe. „Toată viața mea am descoperit asemănări cu Lama Yeshe și este întotdeauna surprinzător pentru că nu m-am identificat niciodată cu el”, a spus el.
„A fost un proces – multe controverse, multe polemici. Dar, până la urmă, lucrurile se îndreaptă la locul lor și oamenii înțeleg, din ambele părți, din ambele extreme. Și asta, pentru mine, este o mare victorie.”