Drona rusească care s-a prăbușit în Letonia a fost o dronă Shahed fabricată în Iran

09 Sep 2024
Drona rusească care s-a prăbușit în Letonia a fost o dronă Shahed fabricată în Iran

Drona rusească care s-a prăbușit sâmbătă pe teritoriul leton a fost un Shahed proiectat de Iran și încărcat cu explozibili, au anunțat luni forțele armate ale acestei țări baltice, membră a Uniunii Europene și NATO, scrie Le Monde.

„Ogivul exploziv a îngropat o jumătate de metru în pământ și a fost neutralizat la fața locului ” , a declarat reporterilor generalul Leonids Kalnins, comandantul șef al forțelor armate letone .

Acest lucru „a permis ofițerilor noștri de informații militare să adune toate resturile și rămășițele dronei pentru investigații suplimentare, detalii despre care vor fi împărtășite tuturor partenerilor noștri NATO ”, a adăugat el.

Colonelul Viesturs Masulis, comandantul Forțelor Aeriene Letone, a estimat că „drona nu țintea o țintă militară (...) , ci a deviat cumva în Letonia. Drona a fost observată de apărarea noastră antiaeriană în timp ce se afla încă în spațiul aerian din Belarus, dându-ne timp să reacționăm." 

Potrivit ministrului Apărării Andris Spruds, armata letonă a trimis unități antiaeriene mobile suplimentare în zonele de frontieră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră