Produsele piratate pot fi periculoase pentru economie, pentru cei care investesc în produse autentice și pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Drepturile de proprietate intelectuală încearcă să combată aceste pericole. Luni, 8 iunie, deputații europeni au dezbătut două rapoarte care abordează încălcarea acestor drepturi.
Pentru a aborda încălcările drepturilor de proprietate intelectuală în UE, dar și în afara acesteia, Comisia Europeană a lansat revizuirea strategiei pentru protecția și punerea în aplicare a acestora în țările terțe și un plan de acțiune UE. Parlamentul European a pregătit recomandări pentru strategia ce vizează țările terțe și pentru planul de acțiune UE.
Strategia pentru țările terțe
Evoluțiile tehnologice, intensificarea comerțului internațional și comerțul electronic duc la necesitatea unor măsuri de combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală în țările terțe. Printre alte măsuri, strategia include identificarea țărilor în care protecția acestor drepturi este redusă.
„După ACTA, este important ca UE și în special Parlamentul European să arate că iau în considerare problema drepturilor de proprietate intelectuală. Uniunea Europeană are datoria de a fi lider mondial în această chestiune”, a subliniat raportoarea Alessia Maria Mosca.
Planul de acțiune UE
Pentru abordarea eficientă a problemelor din țările terțe, trebuie coordonate mai bine măsurile din UE. Planul de acțiune se concentrează pe abordarea încălcărilor la nivel comercial și sensibilizarea populației la riscurile încălcării acestor drepturi. „Avem nevoie de campanii eficiente, în special în rândul tinerilor”, a adăugat și raportorul Pavel Svoboda. (I.D)