Două siameze unite la cap, separate după o lungă şi complicată operaţie

14 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Două siameze unite la cap, separate după o lungă şi complicată operaţie

Două siameze unite la cap au fost separate cu succes de o echipă medicală complexă, formată din 30 de cadre medicale, la spitalul de copii din Pensilvania, relatează independent.co.uk.

Erin şi Abby Delaney, în vârstă de 10 luni, aveau vase de sânge şi o membrană a creierului comune. Ele au fost separate după o intervenţie chirurgicală care a durat 11 ore. 

Chirurgii s-au împărţit în două grupuri. Echipamentul chirugical a fost marcat cu o bandă verde sau violetă pentru a diferenţia cele două fetiţe, născute prematur, prin cezariană, în iulie anul trecut. Părinţii lor au căutat un specialist în îngrijire prenatală după ce au aflat că vor avea două siameze, în săptămâna a 11-a de sarcină. 

Spitalul de copii din Philadelfia a transmis că echipa de chirurgi a separat gemeni siamezi de 23 de ori în ultimii 60 de ani, dar este pentru prima dată când copiii sunt uniţi în creştetul capului. Acest tip de alipire se numeşte craniopagus şi este foarte rar.

Echipa medicală, care a separat cele două fetiţe pe 7 iunie, a fost formată din medici, asistente şi specialişti în neurochirurgie, chirurgie plastică şi reparatorie şi anestezişti. 

"Separarea unor gemeni lipiţi este o operaţie foarte complexă, urmată de o lungă şi complicată recuperare, dar suntem foarte optimişti că vom avea un rezultat pozitiv", a declarat dr Jesse Taylor, chirurg plastician care a făcut parte din echipa medicală. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră