Două activiste octogenare au atacat cu ciocanul vitrina care adăpostește Magna Carta

10 Mai 2024
Două activiste octogenare au atacat cu ciocanul vitrina care adăpostește Magna Carta

Vineri, 10 mai, la British Library din Londra, două femei de peste 80 de ani au deteriorat vitrina care adăpostește Magna Carta, un document istoric din secolul al XIII-lea, scrie ParisMatch

Două femei în vârstă de peste 80 de ani au atacat, cu ciocane și dălți, vitrina care protejează Magna Carta , „Magna Carta”, semnată de regele Angliei în 1215, un text fundamental, piatra de temelie a dreptului englez și a apărării libertăților. Incidentul a avut loc la British Library, care deține una dintre cele patru copii ale acestui document istoric. Acțiunea a fost realizată în numele colectivului „Just Stop Oil” care cere încetarea utilizării combustibililor fosili.

Un pastor și profesor pensionar

Dacă acum se cunoaște modus operandi, identitatea celor doi activiști contrastează puternic cu cea a tinerilor activiști care mânjesc cu vopsea în mod regulat capodoperele din diferite muzee din întreaga lume.

Sue Parfitt, 82 de ani, este un fost pastor anglican și psihoterapeut, iar partenera ei, Judy Bruce, 85 de ani, o profesoară de biologie pensionară din Swansea.
După ce au stricat geamul fără să prejudicieze Magna Carta, cele doua octogenare și-au lipit mâinile de sticlă în timp ce și-au afișat mesajele ecologice și politice: „Guvernul nu respectă legea. Este guvernul deasupra legii?"

Judy Bruce a ținut să sublinieze caracterul simbolic al operațiunii: „Acest document celebru tratează statul de drept și lupta împotriva abuzului de putere. În timp ce Sue Parfitt a continuat: „Ca si creștin, trebuie să fac tot ce îmi stă în putere pentru a alina suferința teribilă care se află la orizont și cea care există deja. »

Câteva arestări la activ

Aceste două doamne sunt, însă, departe de a fi începătoare în ceea ce privește activismul: au participat deja la mai multe acțiuni spectaculoase în apărarea climei și, în palmaresul lor, includ un număr semnificativ de arestări de către poliție, uneori urmate de un înfățișarea în instanță. Ceea ce, fără îndoială, va fi din nou cazul de data aceasta...

Într-o declarație, British Library a comentat incidentul: „Două persoane au atacat vitrina din sticlă care conținea Magna Carta din galeria de comori a bibliotecii. 

Echipa de pază a intervenit pentru a preveni deteriorarea ulterioară a geamului, care a fost minimă. Poliția a fost anunțată și Carta Magna în sine nu a fost deteriorată. Galeria Treasure este închisă temporar până la o nouă notificare."

Alte stiri din Externe

Ultima oră