Europenii trebuie să îngroape certurile și șicanele dacă vor să mențină Uniunea Europeană, au avertizat, sâmbătă, cei 27 de șefi de state reuniți la Roma pentru a 60-a aniversare a Tratatului de fondare a blocului comunitar, transmite Reuters.
La patru zile de la declanșarea de către premierul britanic, Theresa May, a procedurii de ieșire a Marii Britanii din UE, cei 27 de șefi de state au semnat Declarația de la Roma prin care ei speră să dea un nou impuls proiectului fragilizat de Brexit și de curentul naționalist și eurosceptic. Dificultățile în elaborarea acestui document de trei pagini și zecile de mii de manifestanți subliniază persistența a numeroase obstacole.
Șeful executivului italian, Paolo Gentiloni, a subliniat dificutățile economice cu care se confruntă în ultimii ani Europa, paralizată de proiectul european și curentul naționalist. Potrivit acestuia, Declarația de la Roma oferă un nou start. În opinia acestuia, Europa are o viziune pentru următorii zece ani.
Cancelarul german, Angela Merkel, a recunoscut că UE trebuie să răspundă întrebărilor noilor generații pentru care al Doilea Război Mondial aparține istoriei. De asemenea, șeful guvernului german a subliniat necesitatea de a răspunde preocupărilor europenilor privind economia, protecția socială, imigrația și apărarea, propunând o Europă protectoare.
Conducătorii de state au profitat de ocazie pentru a-și aduce aminte și a-i saluta pe predecesorii lor, care au știut să depășească clivajele celui de-al Doilea Război Mondial.
Totuși, acest entuziasm nu a fost unanim, numeroși șefi de state refuzând să continue pe calea renunțării totale la suveranitate, în timp ce alții, dimpotrivă, au pledat pentru accelerarea integrării.
Polonia se opune ideii unei Europe cu mai multe viteze, temându-se că fostele state comuniste din Europa de Est vor fi lăsate în afara UE.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a evocat tinerețea sa într-o Polonie situată de cealaltă parte a Cortinei de Fier, într-o Europă împrățită în două.
De ce se pierde încrederea în proiectul unității? Oare pentru că a devenit o realitate ? Sau pentru că am obosi? a întrebat Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat "Declarația de la Roma" cu stiloul original — "aceeași peniță", a subliniat el — folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani.
Declarația de la Roma" a fost semnată în aceeași Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului unde a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.