Donald Trump spune că reședința sa din Florida este „sub asediu, ocupată” de FBI

09 Aug 2022
Donald Trump spune că reședința sa din Florida este „sub asediu, ocupată” de FBI

Donald Trump spune că reședința sa din Mar-A-Lago a fost percheziționată brusc de „un grup mare de agenți FBI”, caracterizând intruziunea drept o mișcare calculată din punct de vedere politic pentru a împiedica viitoarele ambiții politice ale fostului președinte, scrie Newsweek.

Trump a postat luni seara o declarație pe platforma sa Truth Social, în care a denunțat descinderea FBI asupra casei sale ca nefiind „necesară sau adecvată”, descriind casa lui ca fiind „sub asediu, percheziționată și ocupată”. Deși motivul pentru care forțele de ordine federale au descins pe proprietatea lui Trump din Palm Beach, Florida, nu a devenit încă clar, urmează după câteva luni de speculații că procurorii federali și-au îndreptat atenția asupra fostului președinte pentru acțiunile sale în încercarea de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020.

„Nimic de genul acesta nu i s-a mai întâmplat vreodată unui președinte al Statelor Unite”, a spus Trump în declarație. „După ce am lucrat și cooperat cu agențiile guvernamentale relevante, această descindere neanunțată asupra casei mele nu a fost necesară sau adecvată”.

Numind descinderea FBI o „conduită greșită a urmăririi penale” și „o armonizare a sistemului de justiție”, Trump a spus că descinderea a fost pus la cale de „democrații din stânga radicală” care încearcă să-l împiedice să candideze la președinție în 2024. Trump a comparat tratamentul în ceea ce priveste corupția cu cel dintr-o „țară din lumea a treia”.

— Chiar mi-au intrat în seif! a spus Trump. „Care este diferența dintre acesta și Watergate, unde agenții au pătruns în Comitetul Național Democrat? Aici, invers, democrații au pătruns în casa celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite”.

Trump se referea la scandalul Watergate care a dus la distrugerea președintelui Richard Nixon. În 1972, o echipă a pătruns în complexul Watergate din Washington, DC, unde Comitetul Național Democrat avea birouri. Spărgătorii acționau la ordinul lui G. Gordon Liddy, un agent FBI care lucra în comitetul de realegere al lui Nixon, pentru a depista telefoanele DNC.

Arestările a cinci oameni au dus la unul dintre cele mai grave scandaluri politice din istoria SUA.

Trump nu a oferit un motiv oficial pentru descinderea FBI, iar Departamentul de Justiție a rămas cu tacut cu privire la intențiile sale cu privire la fostul președinte care continuă să dețină controlul în Partidul Republican. Dar comisia Camerei din 6 ianuarie a organizat o serie de audieri televizate la nivel național, care l-au considerat pe Trump ca fiind responsabil pentru încercarea de a împiedica Congresul să certifice alegerile prezidențiale din 2020.

William Barr, fostul procuror general al lui Trump, a declarat vineri că dovezile presupuse incriminatoare împotriva vechiului său șef se adună. În timpul unei apariții la CBS News, Barr a calificat că citațiile recente ale marelui juriu pentru oficialii de rang înalt din administrația Trump sunt „semnificative”

Administrația Națională a Arhivelor și Arhivelor a cerut, la începutul acestui an, ajutor de la FBI pentru a recupera 15 cutii care conțineau documente clasificate pe care Trump le-ar fi dus în stațiunea sa din Florida, potrivit unui raport de la The Washington Post.

Trump a negat orice faptă greșită legată de alegerile prezidențiale din 2020 sau că a manipulat în mod necorespunzător documentele.

Pe măsură ce alegerile intermediare din 2022 se apropie, au crescut speculațiile că Trump va mai candida la Casa Albă. La sfârșitul lunii trecute, Trump a spus pe un podcast că mi-ar fi „foarte greu să nu candidez, să fiu sincer”. Recent, fiul său, Eric Trump , a fost văzut purtând un sac de golf cu cuvintele „Trump 2024”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră